У Львові під час конференції "Підсумки та перспективи проекту "Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації якісних харчових продуктів у Львівській області", що відбулася днями, обрали найкращі традиційні харчові продукти області. Про це повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Наталія Хмиз. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Під час конференції, участь у якій взяли виробники, дистриб’ютори, ресторатори, представники кооперативів та асоціацій виробників, науковці зокрема, підбили підсумки роботи із вивчення потенціалу для впровадження системи географічних зазначень з метою валоризації (створення доданої вартості) місцевих продуктів. Її впроваджували на Львівщині з липня 2016 року. Йдеться про маркування, які наносяться на самий продукт та дозволяють ідентифікувати його місце виробництва.
До слова, у світі такі географічні зазначення та подібні їм знаки є гарантом якості продукту та зв’язку з відповідною територією і традиціями.
Обговорили під час конференції і вісім продуктів, що мають найвищий потенціал і можуть претендувати на географічне зазначення. Для подальшої роботи у рамках пілотних проектів обрали такі продукти як карпатська бринза, квасоля Ясько і мед.
"Львівська область має яскраво виражену національну ідентичність та характеризується високою динамікою розвитку продовольчого сектору, - зазначила Наталія Хмиз.- Тому дуже приємно, що для можливого впровадженням французького досвіду валоризації традиційних продуктів харчування та європейської системи географічних зазначень в інших областях України обрали саме Львівщину".
Нагадаємо, Львівську область обрали пілотною територією для впровадження проекту "Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області". Його реалізовує Посольство Франції в Україні, Агентство з розвитку міжнародного співробітництва в галузі сільського господарства та сільської місцевості, Франція. Метою Проекту є підтримати Україну у впровадженні європейської системи географічних зазначень згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Наступним кроком буде поширення проекту на інші регіони України, враховуючи досвід реалізації його на Львівщині.