Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Карта радіаційного забруднення зони відчуження

Карта радіаційного забруднення зони відчуження, - Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Після аварії на ЧАЕС 1986 року на території України була утворена зона відчуження, яка ще багато тисячоліть буде залишатися непридатною для постійного проживання людей. Це пов’язане з тим, що третина території зони (так звана, 10-кілометрова зона), яка перебуває у безпосередній близькості до ЧАЕС, сильно забруднена трансурановими елементами.

Серед цих елементів є такі, що розпадаються впродовж кількох десятиліть (наприклад, кюрій-244), але є й більш довгоживучі. Найбільший період напіврозпаду з них має плутоній-239 – 24 000 років. Це означає, що щонайменше ще 24 тисячі років на цій території неможливо буде жити та займатися сільським господарством.

Довідково: 

Трансуранові елементи – радіоактивні хімічні елементи, що розташовані в періодичній системі елементів Д. І. Менделєєва після урану, тобто мають атомний номер більше 92. Серед них в зоні відчуження сьогодні наявні радіоізотопи 244Cm (кюрій) з періодом напіврозпаду 18 років, 241Am (америцій) - 430 років, 238Pu (плутоній) – 88 років, 239Pu – 24 тис. років, 240Pu – 6,5 тис. років та 241Pu (бета-випромінювач) - 14,4 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ