Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Казахстан віддаляється від Росії: переходить на латинку

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв продовжив реалізацію прийнятого раніше рішення про переведення казахської мови з кирилиці на латинський алфавіт. Про це повідомляє Reuters.

"Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв доручив своїй адміністрації у четвер підготувати документи для переведення казахської мови на латинський алфавіт з кирилиці, що символічно віддалить центральноазіатську країну від Росії. Назарбаєв сказав, що перехід буде поступовим", - йдеться в повідомленні.

Казахська мова, що належить до тюркської групи, використовувала арабський алфавіт до 1920-х років, коли Радянський Союз перевів його на латиницю, яка в 1940 році була замінена на кирилицю на основі російського алфавіту. Казахська кирилиця має 42 символи, що робить її незручною для використання в цифрових пристроях. Стандартна казахська клавіатура використовує майже всі буквенні клавіші і доповнена пунктуаційними клавішами.

Остання версія запропонованого латинського алфавіту використовуватиме знак апострофа для зміни букв. Офіційна назва Казахстану на латиниці виглядатиме як Qazaqstan Respy'blikasy.

Казахська мова є державною після набуття незалежності в 1991 році. Під час останнього перепису населення в 2009 році тільки 62% населення сказали, що вільно володіють як письмовою, так і усною казахською мовою. Російська мова визнана в Казахстані офіційною мовою.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ