Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

"Кілер" Бабченка повідомив деталі спецоперації СБУ

Ветеран АТО Олексій Цимбалюк, якого, за версією слідства, найняв бізнесмен Борис Герман для вбивства журналіста Аркадія Бабченка, висловив упевненість, що замовником злочину є російські спецслужби.

В інтерв'ю BBC Україна, опублікованому в неділю, 10 червня, Цимбалюк повідомив, що його взяла під охорону Служба безпеки України.

За словами Цимбалюка, після отримання "замовлення" від Германа він відразу ж повідомив про це співробітникові СБУ, з яким познайомився під час участі в антитерористичній операції.

Він уточнив, що спілкувався з Германом з 2015 року, а "замовлення" на вбивство Бабченка він отримав 6 квітня. Організатор передав йому досьє журналіста. За день чи два до цього організатор повідомив про можливості заробити, зробивши серію замовних вбивств. Тому Цимбалюк вирішив з'ясувати якомога більше інформації.

"Герман розповів, що є певна група осіб - в основному це росіяни. Вони заважають Україні, заважають всім на світі, це вороги, їх треба вбити, і на це певною групою осіб виділений бюджет. Мене це дуже зацікавило... Я розумів, що такі речі відбуваються з метою провокацій, а... під час війни це може закінчитися страшним лихом і страшним горем. Відповідно, я, як міг проявив зацікавленість, щоб вивідати інформацію, дізнатися більше", - пояснив Цимбалюк.

Він уточнив, що спочатку Герман говорив про список з 30 потенційних жертв, яких необхідно було вбити до осені. Під час однієї з наступний зустрічей кількість імен збільшилася до 60.

"Він запитував, чи є можливість підключити інших людей, тому що одному відпрацювати таку кількість людей - це, звичайно, нереально. Я сказав: все є", - розповів "кілер".

Цимбалюк заявив, що не сумнівається, що досьє на Бабченка Герман отримав від російських спецслужб. При цьому організатор не згадував ні Росії, ні замовників вбивства, а сам "кілер" у нього про це не питав. Після консультацій з СБУ, він повідомив Герману про готовність виконати "замовлення" за 30 тисяч доларів.

"Надалі я вже працював з технікою СБУ - наші зустрічі з Германом в основному були без телефонів, вони залишалися в машині. Техніка була на мені", - додав Цимбалюк.

Після отримання "кілером" 14 тисяч доларів авансу співробітники СБУ повідомили Бабченко про підготовці його вбивства і домовилися про інсценування злочину.

Нагадаємо, 5 червня видання "Страна.ua" оприлюднило список з 47 журналістів і публічних осіб. Редакція наполягає, що саме про нього говорив генпрокурор Юрій Луценко, який назвав фігурантів списку потенційними жертвами російських спецслужб. За словами голови ГПУ, список вдалося отримати в рамках спецоперації з попередження вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

Серед інших, в списку опинилися головний редактор тижневика "Дзеркало тижня. Україна" Юлія Мостова та її перший заступник Сергій Рахманін.

Того ж дня СБУ зареєструвала кримінальне провадження за фактом розголошення матеріалів досудового слідства, тим самим непрямо підтвердивши автентичність списку.

Увечері 29 травня офіційні особи повідомили про те, що журналіста Аркадія Бабченка застрелили у Києві. Наступного дня керівництво ГПУ і СБУ повідомило, що"вбивство" Бабченка було інсценовано в рамках спецоперації з виявлення замовників і організаторів цього злочину.

За даними слідства, російські спецслужби замовили вбивство журналіста, організатором і виконавцями виступили громадяни України. 30 травня оперативники СБУ затримали в Києві ймовірного організатора замаху на Бабченка. Підозрюваним виявився український підприємець Борис Герман, власник підприємства з виробництва зброї. 31 травня підозрюваного заарештували на 60 діб без права внесення застави.

У залі суду Борис Герман назвав себе агентом української контррозвідки і заявив, що організація замаху на Бабченка була частиною спецоперації спецслужб. За його словами, контррозвідка санкціонувала та документувала його спілкування з представником "Фонду Путіна" В'ячеславом Пивоварником, який займається фінансуванням російських агентів і диверсантів, а також українських організацій та політичних партій, які діють в інтересах Кремля.

Вбивство Бабченка доручили бійцю "Правого сектора" Олексієві Цимбалюку. Отримавши "замовлення", ветеран АТО того ж дня повідомив про підготовку злочину СБУ.

ДТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ