Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

КМУ: страхування від воєнних ризиків розблокує інвестиції

Перші проекти в цій сфері вже почали реалізовуватись завдяки співробітництву з міжнародними фінансовими організаціями

Фото: Depositphotos

Останні півтора року через війну інвестиції в Україну були фактично заблоковані. Українські та іноземні підприємці чекали на появу ринку страхування від воєнних та політичних ризиків.

Про це повідомляє пресслужба Уряду.

Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко в колонці для впливового американського аналітичного центру Atlantic Council написала, що перші проекти в цій сфері вже почали реалізовуватись завдяки співробітництву з міжнародними фінансовими організаціями та національними Експортно-кредитними агентствами країн-партнерів.

За її словами, зараз у Львові будується індустріальний парк M10 на 140 тисяч квадратних метрів площі, 6 ділянок для виробничо-складських приміщень та понад 3 тисячі нових робочих місць. Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій Світового банку MIGA видало поліс компанії, яка спеціалізується на інвестиціях в комерційну нерухомість в Україні, зокрема інвестує у будівництво цього індустріального парку. Компанія отримала гарантії від ризиків війни та громадських заворушень на десять років на суму до 9,1 мільйона доларів. З них 4 мільйони доларів надають країни-донори Трастового фонду підтримки реконструкції та економіки України (SURE Trust Fund), яким керує MIGA.

«Це рішення – сигнал для інших учасників страхового ринку, які ще сумніваються чи працювати в Україні. Так, війна, яку розпочала росія, ще не завершена, але в тилових регіонах, завдяки роботі Збройних сил та допомозі партнерів, бізнес може й має відновлювати повноцінну роботу. І успішно це робить», – пояснює Юлія Свириденко.

Свій внесок до впровадження страхування воєнно-політичних ризиків вносять і національні експортно-кредитні агентства (ЕКА). Так польська корпорація страхування експортних кредитів KUKE страхуватиме інвесторів, які зацікавлені у відбудові України. Більше ніж рік KUKE була єдиною страховою організацією в ЄС, яка давала гарантії на продаж товарів в Україну. Завдяки цьому торік експорт з Польщі до України зріс майже на 55%.

«Ми бачимо активну роботу у напрямку страхування воєнних ризиків зі сторони Американської корпорації з фінансування міжнародного розвитку (DFC), яка готова розглядати також страхування інвестицій українських інвесторів. Зараз у них в роботі декілька заявок на страхування українських проектів на суму близько 200 млн доларів. Надавати підтримку у сфері страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні готові також Уряди країн G7, G19, Європейська комісія, Світовий банк та експортно-кредитні агентства інших держав. Участь у страхуванні політичних ризиків для роботи своїх компаній в Україні вже підтвердили експортно-кредитні агентства Німеччини, Франції, Італії, Великої Британії, Швеції, Японії», – продовжує Юлія Свириденко.

За її словами, нещодавно Федеральний уряд Німеччини ухвалив рішення про надання Україні експортно-кредитних гарантій також відомих, як Hermes Cover. Це розширює можливості покриття та підтримує експортерів, які працюють з Україною. Також французька державна страхова компанія Bpifrance Assurance Export оголосила, що страхуватиме французькі компанії, які готові інвестували в Україну і брати активну участь у реконструкції країни, не чекаючи на завершення війни.

Додатково Європейський банк реконструкції та розвитку працює над формуванням фонду та над залученням донорського фінансування до нього. Створення фонду сприятиме активізації локального страхового ринку покриття майнових та торгових ризиків і ми сподіваємось, що він запрацює до кінця 2023 року.

Для внутрішнього ринку Україна планує розширити повноваження власного Експортно-кредитного агентства. Зараз на розгляді в парламенті заходиться відповідний законопроект. Після його ухвалення українська ЕКА страхуватиме бізнес не лише від економічних ризиків, а від ризиків, пов’язаних із бойовими діями чи іншими злочинами росії. Зміни сприятимуть залученню внутрішніх інвестицій.

"Поки програми, які фінансуються державою, забезпечують вкрай необхідне страхове покриття, ключовою метою залишається відновлення міжнародного ринку перестрахування в Україні. Щоб це сталося, важливо змінити сприйняття України, як «суцільної червоної зони» з безліччю ризиків. Одним із варіантів для цього є створення спеціального довірчого фонду для початку глобального страхування та перестрахування воєнних ризиків. Ним могли б керувати уряди країн-партнерів разом з Україною", – підкреслила Юлія Свириденко.

Для України важливо запустити страховий ринок від воєнних ризиків якнайшвидше.

“Ми не можемо чекати поки закінчиться війна, українська економіка має бути стійкою вже зараз: щоб підтримувати обороноздатність, щоб відновлювати звільнені території. Ми маємо повертати туди життя, бізнес і українців, які через вторгнення росії знайшли прихисток за кордоном. Без іноземних інвестицій, без приватного сектору це буде вкрай важко», – резюмувала Юлія Свириденко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ