Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Коболєв: узгоджених текстів угод з "Газпромом" станом на зараз немає

Глава ʺНафтогазуʺ Андрій Коболєв заявив ввечері 28 грудня, що остаточно узгоджених текстів угод з ʺГазпромомʺ щодо транзиту газу немає.

ʺОстанні декілька днів наша команда працювала з росіянами над узгодженням текстів угод на виконання підписаного в Мінську протоколу. Зрозуміло, що боротьба йде за кожну кому. Є певний прогрес, але узгоджених текстів угод станом на зараз немаʺ, – зазначив він, - передає Радіо Свобода.

Коболєв уточнив, що сторони обговорюють міжоператорську угоду, договір про організацію транзиту, мирову угоду між ʺНафтогазомʺ та ʺГазпромомʺ.

ʺЩе трохи про теми, про які цих перемовинах не йдеться: судові позови щодо захоплення наших активів в Криму; обов’язковість прямих закупівель у Газпрома (ця тема озвучувалася росіянами восени, а зараз виключена); штрафи АМКУ; ʺборг Януковичаʺ та інші не-газові питанняʺ, – розповів Коболєв.

20 грудня представники України, Росії, Євросоюзу, а також компанії ʺОператор газотранспортної системи Україниʺ, ʺНафтогазуʺ та російського ʺГазпромуʺ попередньо домовилися зберегти транзит, натомість українська енергетична компанія відмовилася від інших позовів проти російського монополіста.

"Нафтогаз" та "Газпром" узгоджують новий контракт про транзит газу

Серед найважливіших домовленостей сторін:

  • ʺГазпромʺ погодився до 29 грудня виплатити ʺНафтогазуʺ 2,9 мільярда доларів, як це передбачає рішення Стокгольмського арбітражу від лютого 2018 року;
  • сторони відкликають всі позови, за якими наразі немає ухвалених рішень, в тому числі – позов ʺНафтогазуʺ до російської енергетичної корпорації на 12,2 мільярда доларів та на 1,33 мільярда кубічних метрів газу;
  • з активів та майна ʺГазпромуʺ знімають арешти, сторони відмовляються від претензій в майбутньому щодо претензій у зв’язку з контрактами на постачання та транзит газу від 19 січня 2009 року;
  • після виконання цих умов – ʺГазпромʺ та ʺНафтогазʺ укладають договір про транзит газу через Україну​.

27 грудня уряд схвалив підписання мирової угоди з ʺГазпромомʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ