Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Кокаїн з Аргентини поставлявся до Росії з 2012 року - ЗМІ

​ФСБ РФ перевіряє інформацію про те, що кокаїн з Аргентини поставлявся до Росії з 2012 року, - УНІАН.

Зі свідчень колишнього завгоспа посольства РФ в Буенос-Айресі випливає, що він на прохання ймовірного організатора поставок Андрія Ковальчука кілька разів відправляв його валізи, запаковані як дипломатична пошта, за допомогою військово-транспортної авіації через столиці Уругваю Монтевідео в Москву. За кожну валізу завгосп, за його словами, отримував $1 тис.

Як випливає зі свідчень Алі Абянова, які він давав ще в якості підозрюваного слідчому слідчого департаменту МВС, він працював завгоспом у посольстві Росії в Аргентині з серпня 2011 року.

Приблизно в середині 2012 року, за його словами, йому на службовий телефон зателефонував Андрій Ковальчук, з яким вони зустрілися. Пан Ковальчук, відрекомендувавшись йому співробітником служби безпеки посольства РФ в Німеччині (в самому посольстві це категорично заперечують), попросив відвезти його в аеропорт Буенос-Айреса.

Підігнавши до готелю, де жив Андрій Ковальчук, свій Hyundai Santa Fe, завгосп подивився у нього речі свого нового знайомого, серед яких виявився «дуже важкий чемодан, вагою 25-30 кілограмів». Вже коли вони під'їхали до аеропорту, пан Ковальчук попросив завгоспа відправити його валізу пізніше, «коли буде готовий літак». При цьому пан Ковальчук пояснив, що всередині знаходяться дороге вино, кава і подарунки. «Всередину я не заглядав»,— повідомив на допиті пан Абянов, вважав, що у валізі 20-25 пляшок вина, «так як за вагою це збігалося». Привізши багаж в посольство, він за вказівкою свого знайомого в кінці 2012 року відправив його «вантажним російським літаком з аеропорту.

Історія повторилася в 2014 році, коли, згідно зі свідченнями пана Абянова, він на прохання Андрія Ковальчука залишив на зберіганні в посольстві вже дві валізи. Як і раніше, за словами відправника, в багажі перебували дороге вино, каву та печиво. «Нічого кримінального там немає»,— заспокоїв свого знайомого пан Ковальчук. Однак при цьому він попросив обернути валізи в спеціальну пакувальний папір, обв'язати мотузкою і поставити сургучні печатки. «Зазвичай так запаковується дипломатична пошта, яка не піддається огляду»,— повідомив слідчому пан Абянов, знову відправив вантаж через столицю Уругваю в Росію. На цей раз, за його словами, валізи опинилися на борту військово-транспортного літака.

Аналогічним способом були упаковані в 2015 році ще дві валізи, отримані від Андрія Ковальчука, які завгосп кілька місяців зберігав у посольському гаражі. Потім до них додалися ще десять валіз, отримані, за словами підозрюваного, від того ж пана Ковальчука.

Останній також стверджував, що в них кава і вироби з напівкоштовних каменів. Весь вантаж на прохання панів Ковальчука і Абянова один із співробітників посольства прізвища Дронов упакував як дипломатичну пошту. Всі валізи лежали в гаражі посольства, а влітку 2016 року, незадовго до закінчення свого відрядження і повернення в Росію, пан Абянов перевіз їх в підсобку школи. «Не хотів, щоб вони заважали в гаражі»,— пояснив фігурант розслідування.

Їдучи, завгосп повідомив про валізи своєму наступнику Ігорю Рогову. З останнім пан Ковальчук збирався домовитися, але пильний завгосп, як випливає з матеріалів кримінальної справи, влаштував перевірку валіз, в ході якої були знайдені 362 кг кокаїну. Сам пан Абянов стверджує, що дізнався про вміст валіз вже після свого затримання в кінці минулого року. «Я думав, що роблю контрабанду вина, кави та напівдорогоцінного каміння»,— зазначив пан Абянов.

Джерела у військово-транспортній авіації підтвердили, що в 2012-2015 роках польоти в країни Латинської Америки, включаючи Уругвай, дійсно здійснювалися, «але були поодинокими». Перевезення на бортах валіз з наркотиками військові заперечують.

Як повідомлялося, головний фігурант цієї справи вважає, що наркотики підкинули на територію посольства РФ аргентинської поліцією за участю американських спецслужб.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ