Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Колишня Арка дружби народів у Києві підлягає демонтажу

Колишня Арка дружби народів у Києві більше не є памʼяткою, відтак може бути демонтована.
Фото: пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України

Відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики, Монумент на ознаменування возз’єднання України з росією більше не підлягатиме занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, а у зв’язку з цим може бути демонтованою.

“Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов’язаним із здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу”, - таким є Фаховий висновок Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

На основі цього Фахового висновку і було прийнято Наказ про визнання цієї Арки таким об’єктом, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. 

Нагадаємо, що Арку дружби народів встановили у 1982 році з нагоди відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. Вона складалась з двох скульптурних композицій. Перша з них - скульптура росіянина й українця, які разом тримають над головами стрічку з орденом “Дружби Народів”. Цю частину Монументу демонтували у квітні 2022 року.

Друга композиція - 35-метрова арка, яка з’єднує витягнуту по горизонталі стелу з багатофігурною групою, у центрі якої розміщено постаті гетьмана Війська Запорозького Богдана Хмельницького та московського посла боярина Василя Бутурліна. 

Символізує ця композиція Переяславську раду 1654 року та втілює
міф про “возз’єднання” двох “братніх” народів, який не відповідає історичним реаліям. У такий спосіб радянська влада нівелювала пам’ять про події Національно-визвольної війни 1648-1657 рр., а також і часів Української революції 1917-1921 рр.

“В умовах широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування “законності” путінських територіальних претензій та є складовою частиною інформаційно-пропагандистської кампанії, що провадиться Кремлем з метою формування у громадян України викривлених уявлень про нібито “історичну бездержавність” Українського народу як “уламка” “розділеного російського народу”, “штучність” України як держави тощо”, - зазначає експертна комісія Українського інститут національної пам’яті у своєму висновку.

Нагадаємо, що у травні 2022 року Монумент перейменували на Арку Свободи українського народу. Проте вона все одно продовжувала належати до символіки російської імперської політики. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ