Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Комітет Верховної Ради розглянув 840 правок до законопроєкту про медичний канабіс

Парламентський комітет з питань здоров’я нації направив до Верховної Ради на розгляд у другому читанні законопроєкт про медичний канабіс, переглянувши перед цим 840 правок.

Фото: Depositphotos

Про це розповів голова комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, - інформує Громадське.

За його словами, мета урядового законопроєкту №7457 — розширити доступ пацієнтів до лікування медичними препаратами на основі медичного канабісу. 

«Ми пропонуємо військовим, які страждають на ПТСР, мають тривожні розлади, пацієнтам із епілепсією, онкохворих та паліативним хворим, що страждають від хронічного болю, дозволити лікування такими препаратами», — пояснив Радуцький.

Він додав, що з огляду на наслідки повномасштабної війни, лікування препаратами на основі медичного канабісу потребуватимуть «мільйони наших громадян».

13 липня Верховна Рада підтримала законопроєкт в першому читанні. До другого читання від народних депутатів надійшло 840 поправок. 

Радуцький розповів, що найбільше змін стосуються доступу до лікування пацієнтів та посилення контролю за виробництвом.

Зокрема йдеться про наступні зміни до другого читання:

  • зобов’язати Уряд перемістити медичний канабіс у «Переліку наркотичних засобів» з таблиці 1, тобто заборонених до обігу препаратів, до таблиці 2 — дозволених під жорстким контролем;

  • дозволити імпорт сировини, щоб пацієнти не чекали декілька років, а майже одразу отримували потрібні ліки в аптеках;

  • доручити Мінагрополітики створити реєстр юридичних осіб, які здійснюють діяльність з культивування і перероблення промислових конопель (доступ до реєстру також нададуть Нацполції);

  • лабораторний контроль тетрагідроканабінола (ТГК) буде проводитися винятково у державних спеціалізованих лабораторіях (МВС, СБУ, Держприкордонслужби, Мінюсту, Держлікслужби);

  • ввести заборону на реалізацію рослин канабісу та продуктів їхнього перероблення з будь-яким вмістом тетрагідроканнабінолу для рекреаційного вживання.

Також пропонується дозволити хворим мати при собі ліки з конопель, перевозити їх та зберігати у випадках медичного призначення та у кількості, визначеній одним рецептом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ