Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Коронавірус: виклики та уроки

Чотири роки тому, 20 березня 2020 року, на Львівщині вперше виявлено випадок коронавірусної інфекції COVID-19.

Першим пацієнтом був 70-річний чоловік, який повернувся з Німеччини. Нова хвороба під назвою COVID-19 раптово перевернула життя усієї планети. 

«Початок пандемії був хаотичним і стресовим через відсутність лікування та вакцин, а також через поширення дезінформації. Перевагою стала безпрецедентна глобальна співпраця, обмін знаннями та застосування передових технологій, які дозволили швидко розробити методи лікування та вакцини. Сьогодні ера соціального дистанціювання закінчилася, а мільйони людей отримали вакцини від COVID. Та вірус все ще з нами, навіть якщо він не такий небезпечний, як колись. Пандемія створила ідеальні умови для прискорення розробки вакцин. Однак якщо з’явиться інша загроза пандемічного рівня, низька прийнятність вакцини зведе нанівець переваги швидкого та безпечного подолання хвороби. Тому не нехтуйте своїм здоров’ям, а вчасно вакцинуйтесь», - зазначила Наталія Літвінська, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА.

Загалом в області захворіло 334 136 осіб. Серед них частка чоловіків складала 41,6% та жінок – 58,4%. Найбільше випадків було зареєстровано у віковій категорії 30-39 років. Летальних випадків найбільше було серед людей 70-79 років. Загалом померло 6931 особа.

«Пандемія принесла безліч правил і норм, які використовувалися, щоб спробувати зупинити поширення COVID-19. Постійні мутації є частиною природної еволюції вірусу, він мав кілька варіантів, але став слабшим. Імунітет тривалий і він працює, щоб захистити нас від важких хвороб. Але люди залишаються вразливими до вірусу, він все ще впливає на нас і тому вакцинація завжди буде актуальною. У Львівській області в епідсезоні 2023-2024 р.р. проти COVID-19 однією дозою вакцини щеплено 1 102 787 осіб, двома дозами – 1 039 749 осіб, першу бустерну дозу отримали 212 459 осіб, другу – 26 399», - повідомила генеральний директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

Нагадаємо, що 1 липня 2023 року в Україні офіційно припинив свою дію карантин та режим надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19. Він тривав 1193 дні. Відтак, коронавірус COVID-19 не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я, а отримав статус сезонного захворювання. Вакцинація проти цієї недуги стане рутинною, як проти грипу. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ