Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Корупція в ДФС заблокувала постачання авіапалива в Україну, - ЗМІ

На ринку авіаційного палива можлива гостра кризу у зв'язку з діями Державної фіскальної служби, яка фактично заблокувала постачання імпортного продукту. Про це пише OilNews з посиланням на джерело в ДФС, а також учасників ринку.

Зокрема, у вересні були зупинені поставки за двома основними напрямками - з Білорусі та Болгарії, на які сумарно припадає половина балансу українського ринку авіапалива.

Як повідомляється, поставки реактивного палива з Білорусі та Болгарії зупинені у зв'язку з небажанням лабораторій ДФС видавати імпортному паливу відповідні сертифікати відповідності.

"Лабораторія ДФС, яка в останні роки мала нескінченні претензії до параметрів википання 90% обсягу, тепер виявила перевищення частки ароматичних вуглеводнів, притому відразу в обох постачальників. Сертифікат вони не видають, імпортери зупинили поставки", - говорить представник ДФС.

Характерно, що проблеми у постачальників авіапалива різного виробництва виникають синхронно, пише видання.

Так, незалежна експертиза палива марки Jet A-1 з Болгарії, виробленого міжнародним сюрвейєрів SGS, показує вміст ароматичних вуглеводнів в обсязі 11-12%. У той же час лабораторія ДФС виявила 34% (норма 20%). Аналогічні проблеми виникли у постачальників білоруського авіапалива.

"Ми вирішили зупинити поставки до припинення цього театру абсурду. Хабарі платити ми не будемо", - заявив один з постачальників авіапалива, зазначивши, що тариф за позитивний висновок лабораторії становить 8-10 євро за кожну тонну ввезеного обсягу.

"Влада змінюється, а схеми Калетника, Клименко та інших продовжують жити", - резюмував постачальник.

Вперше маніпуляції лабораторій податкових служб у сфері досліджень якості реактивного палива, а також зміна класифікації палив по температурі википання 90% обсягу почалися в 2011 році за часів керівництва митною службою Ігорем Калєтніком.

Маніпуляції були збудовані з метою перекваліфікації авіапалива (легкий дистилят), оподатковуваного низьким акцизом (сьогодні 42 євро/т), в товар іншої групи - бензин (середній дистилят), з яких береться акциз 202 євро/т. Віднесення авіапалива до групи з низьким акцизом було предметом розмови з митниками.

Економічна правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ