Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

“Космогонія сенсів” Олега Семціва

20 січня 2024 року добігає завершення найбільший художній проєкт 2023 року — “Космогонія сенсів”, офіційне відкриття якого відбулось 24 серпня о 18:00 в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків(м.Луцьк).

“Космогонія сенсів” є частиною мистецького проєкту “Космогонія”, що триває з листопада 2022 року і передбачає створення художником Петром Антипом найбільшої картини у світі площею 2000 квадратних метрів (висота — 10 метрів, ширина — понад 200 метрів), а також проведення різноманітних мистецьких та освітніх заходів. 

Пікселі
Пікселі
Останній шанс
Останній шанс
Олег Семців з каталогом Космгонія сенсів
Олег Семців з каталогом Космгонія сенсів
1/3

“Космогонія сенсів” це спроба за допомогою художніх засобів візуалізації – розкрити для глядачів на потаємні глибини всесвіту, спонукати до пошуку відповіді на одвічне питання, про роль кожного з нас в процесі його еволюції, розкрити сенс найбільших цінностей людського буття.

Під час війни та боротьби за незалежність відчуття єдності, культурної ідентичності та мистецької сили стають особливо важливими для будь-якої нації. Коли кожен день є випробуванням для національного духу, виставка “Космогонія сенсів” — це прояв творчого єднання українських митців, їхня рефлексія на події сьогодення, пошук нових значень, переконані організатори проєкту.

Найбільша цінність
Найбільша цінність
Never give up
Never give up
Музей сучасного мистецтва Корсаків
Музей сучасного мистецтва Корсаків
1/3

До експозиції проєкту, що охопив площу в 5000 квадратних метрів, увійшли понад 500 артоб'єктів в найрізноманітніших художніх техніках від 300 українських художників, з Луцька, Рівного, Житомира, Львова, Чернівців, Тернополя, Києва, Шостки, Харкова, Кропивницького, Миколаєва, Одеси та Кривого Рогу та інших міст України. 

«Одна з робіт, яку я представив у даному проєкті має назву «Найбільша цінність». Це скульптура у вигляді людського силуету в повний ріст (висотою близько 160 сантиметрів) повністю створена з касових чеків, оскільки це, мабуть, найбільш влучний артефакт з сучасного світу споживацтва, що на мою думку є значно влучнішим відображенням нинішньої дійсності за відомий усім «банан на скотчі».  В єдиний художній образ зібрано тисячі товарних чеків, чи не єдина «найбільша цінність» автора за цілий рік життя. Час, місця, події, речі, послуги – надійно зафіксовані тут, скупим друкарським шрифтом. Якщо зібрати до купи лише числа, виділені жирним на кожному з даних чеків, то в сумі вийде досить значна сума коштів, від якої, зрештою, не залишилось майже нічого, окрім цих папірців, які навіть на макулатуру здати неможливо, через надмірну токсичність чорнил у їх складі… Інша робота «Пікселі» (картина, викладена з сотень дрібних чорних квадратиків) - про тонку межу між реальним і віртуальним світом, на якій щодня доводиться балансувати в пошуках власної ідентичності» - розповідає тернопільський митець Олег Семців.

До слова, тема пошуку життєвих сенсів для нього не нова і вже знаходила відображення у більш давніх роботах художника, як от скульптура з пивних кришечок «Останній шанс» чи пазликів «Never give up!»

Автор біля власноруч створеної скульптури
Автор біля власноруч створеної скульптури
Урочисте відкриття Космогонія сенсів
Урочисте відкриття Космогонія сенсів
Художники Олег Семців і Сергій Декалюк
Художники Олег Семців і Сергій Декалюк
1/3
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ