Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: “Козаки і татари. Українсько-кримські союзи 1500-1700-их років
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

“Козаки і татари. Українсько-кримські союзи 1500-1700-их років”

30 травня у Кримському домі в Києві відбудеться презентація монографії одного з провідних фахівців з ранньомодерної історії України, доктора історичних наук Тараса Чухліба «Козаки і татари. Українсько-кримські союзи 1500-1700-х років», в якій вперше в історіографії комплексно проаналізовано політичні відносини між українцями і кримськими татарами у ранньомодерний час світової історії

Книга нещодавно вийшла друком у Видавничому домі «Києво-Могилянська академія». Вона стала підсумком багаторічної праці дослідника і розрахована на науковців, викладачів, дипломатів і студентів. У монографії розкриваються українсько-татарські відносини протягом XVI-XVIII століть. Особливу увагу автор приділив укладенню політичних союзів між Кримським ханством та Українським гетьманатом. Оригінальний додаток включає маловідомі тексти мирних договорів між державами Східної Європи та Малої Азії та інші цікаві документи про міцні зв’язки гетьманів України з ханами Криму.

Презентацію організовують Таврійська гуманітарна платформа та Ісламський культурний центр м. Києва.

«Після окупації Криму держава-окупант використовує псевдоісторичні аргументи для спроб закамуфлювати та виправдати свої протиправні дії, тому вивчення з наукових позицій минулого Кримського півострова набуло особливої актуальності», - вважає Тарас Чухліб. Зокрема, на сторінках монографії вчений нагадує, що «братерські відносини з Кримським царством відігравали досить важливу роль у становленні та еволюції Української держави у ранньомодерну добу світової історії» і що «татарський фактор був пріоритетним у зовнішній політиці Гетьманату».

«Поява наукової книги про українсько-кримськотатарські союзи 1500-1700-х років є довгоочікуваною. Адже навіть науковці не мали до появи дослідження Тараса Чухліба систематизованої та узагальненої інформації з цього питання, не кажучи вже про середньостатистичного громадянина, вихованого на однобічних стереотипах про кримських татар радянської або народницької історіографій. Між тим знання минулого корінного в Криму кримськотатарського народу та його відносин із українцями є важливою передумовою консолідації сучасного українського суспільства», - вважає кандидат історичних наук, координатор Таврійської гуманітарної платформи Андрій Іванець. Він наголосив, що позитивом є те, що за опрацювання важливої і складної теми взявся добре відомий науковцям фахівець з історії козацької України та міжнародних відносин, серед книг якого вже є дослідження про українсько-турецькі, українсько-польські та українсько-російські відносини.

Серед запрошених на презентацію – голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, вчені Юрій Кочубей, Гульнара Бекірова, Ярослав Федорук, Ферхад Туранли, кінорежисер та актор Ахтем Сеітаблаєв, культурний та громадський діяч Влада Литовченко, депутат Київської облради та президент Гетьманського фонду Петра Дорошенка Олексій Дорошенко.

Час: 30 травня 2017 р., у вівторок, о 13:00

Місце: Кримській дім, вул. Омеляновича-Павленка (колишня Суворова), 9, м. Київ

Довідка. Чухліб Тарас Васильович – український історик, доктор історичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, заступник директора Вишгородського історико-культурного заповідника, провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України. Дослідник воєнної історії України, Польщі і Туреччини, громадський діяч, культуролог, краєзнавець. Член Українського національного комітету з вивчення країн Центральної і Південно-Східної Європи. Вивчає міжнародні відносини, дипломатію, зовнішню політику України і Східної Європи у XVI-XVIII століттях, історію козацтва України, проблему збереження культурних цінностей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ