Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Криваве вбивство у Луцьку: як запобігти таким трагедіям

Моторошне вбивство у Луцьку, коли чоловік сокирою зарубав доньку та дружину, змусило як представників влади, так і експертів знову порушити проблему домашнього насильства.
Фото ілюстративне

Про це повідомив власкор Гал-інфо.

Психологиня Світлана Сасюк зауважила, що моторошне вбивство на проспекті Соборності в Луцьку – це показник неготовності соціуму до змін та наслідок безучасності. 

«Перманентно наше суспільство вважає, що сварки – то діло сім’ї, стабільно низьким залишається рівень освіченості населення щодо того, як чинити у випадку загроз життю та насильства, який алгоритм дій може бути, тим паче коли агресивність у людини межує з психічним розладом», - стверджує фахівчиня. 

«Пригадалося, як люди люблять писати в коментарях «хай би не лізла» або «немає чого швендяти ночами в короткій спідниці», «дівчата зараз такі», не розуміючи, що кожен такий коментар – ще один гвіздочок в труну нетерпимості до насильства, і ще одна думка в голові людини, яка переживає насильство, що звертатися за допомогою марна справа, бо лише осудять», - зауважила Світлана Сасюк.

Вона закликала жінок, які потерпають від домашнього насильства, не терпіти і не чекати сумного завершення історії. Вона також додала, що жертвам насильства не варто боятися звертатися по допомогу.

Адже в Луцьку діє мобільна бригада «Поліна», яка виїжджає на виклики щодо домашнього насильства. 

«Тому телефонуйте без страху на 102 або 0800500202», - зауважила Світлана Сасюк.

Психологиня також нагадала, що в облцентрі Волині почалася реалізація програми запобігання домашньому насильству. Зокрема буде створена денна кімната перебування для людей, що потерпають, а також центр соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від насильства. Він працюватиме як спеціалізована служба підтримки осіб на базі управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. 
Тим часом речниця ГУНП у Волинській області Ольга Бузулук підкреслила, що на всі виклики, які надходять на лінію 102 про домашнє насильство, є 100% реагування поліції. Нерідко буває, що виклик скасовують, але наряд все одно їде на адресу і перевіряє, чи справді все гаразд.

«Часто люди-жертви відмовляються писати заяву про вчинення насильства, але тоді руки поліції зв’язані. Просто «заберіть його» - не діє! Якщо є необхідність, особа затримується, але лише на 3 години: таким є час адміністративного затримання, відповідно до чинного законодавства», - пояснила Ольга Бузулук.

З її слів, найбільш дієво – коли людина сама бажає і готова щось зробити: лише тоді можливий ефект. Змусити писати заяву, їхати в притулок тощо поліція не може.

«Поліція не працює автономно: щодо домашнього насильства поліція лиш фіксує правопорушення, рішення приймає суд на основі зібраних матеріалів. Буває, що екіпаж виїжджає, збирає матеріали, а суд присуджує 170 гривень штрафу кривднику. Дієвішими є адміністративний арешт або громадські роботи», - пояснює речниця волинської поліції. 

Вона зазначила, що кривдник-чоловік - це стереотип, як і жертва-жінка. Це можуть бути діти, брати, сестри, наречені, бабусі й дідусі, інші родичі.

«Потрібно ламати стереотипи і звертатись до поліції за номером 102: тут завжди скажуть алгоритм подальших дій. Вагому роль відіграє інформаційна обізнаність і небайдужість громадян: поліція не може забезпечити поквартирний обхід, щоб визначити, де є домашнє насильство, хтось має про це інформувати», - додала Ольга Бузулук.

Нагадаємо, як повідомляло раніше Гал-інфо, у Луцьку чоловік зарубав сокирою дружину і доньку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ