Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

КСУ оприлюднив рішення про незаконність е-декларування для антикорупційних активістів

Конституційний суд України оприлюднив 7 червня рішення, яким напередодні визнав електронне декларування антикорупційних громадських активістів таким, що суперечить Конституції України.

Про це пише Радіо Свобода.

«Конституційний суд України вважає, що держава зобов’язана здійснювати контроль за діяльністю громадських об’єднань з метою забезпечення дотримання ними та їх членами відповідних норм законодавства України, проте такий контроль не повинен бути надмірним і перешкоджати законній діяльності цих об’єднань та реалізації громадянами їх конституційного права (стаття 36 Конституції України). Ступінь втручання держави у функціонування інститутів громадянського суспільства має переслідувати легітимну мету, бути пропорційним та враховувати баланс приватних та публічних інтересів», – йдеться в тексті рішення.

У рішенні також вказано, що покладення на антикорупційних активістів обов’язку подання декларацій «не забезпечило справедливого балансу між інтересами осіб, які здійснюють у такий спосіб своє право на свободу громадської діяльності, й інтересами національної безпеки та громадського порядку, потребами захисту прав і свобод інших людей».

Рішення Конституційного суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржене, йдеться в тексті документа.

6 червня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Конституційний суд України визнав неконституційним обов’язкове електронне декларування майна громадських активістів.

13 червня 2018 року прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомила, що омбудсмен Людмила Денісова направила до Конституційного суду подання щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів. Пізніше у липні минулого року таке ж подання до КСУ передали 65 народних депутатів.

Наявність норми про електронне декларування для громадських активістів неодноразово критикували в Європейському союзі і закликали владу України дотриматися обіцянки і скасувати зобов’язання для антикорупційних активістів подавати е-декларації. А США назвали цей закон «каральним».

Українська влада обіцяла змінити норму про обов’язок подавати е-декларації, проте так цього і не зробила.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ