Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Китай купує російську нафту зі знижками - Reuters

Найбільші китайські нафтопереробні компанії PetroChina і Sinopec відновлюють імпорт російської нафти зі знижками за зниженими цінами після короткої паузи в кінці 2022 року, якраз перед початком нафтового ембарго Європейського Союзу.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в галузі.

Державні нафтопереробники Китаю отримали від своїх штаб-квартир дозвіл купувати російську нафту у торгових компаній із великими знижками, що різко знизить витрати та підвищить маржу перероблення. Дозвіл з’явився саме тоді, коли в Китаї, другому споживачі нафти у світі, відроджується попит на транспортне паливо після скасування політики нульового поширення COVID-19.

Як пише видання, PetroChina отримає близько 1,5 мільйона барелів сирої нафти марки Urals наприкінці цього місяця з танкерів Aframax NS Arctic і Crudemed на свій нафтопереробний завод потужністю 200 тисяч барелів на добу в Циньчжоу, провінція Гуансі.

Востаннє завод імпортував по 730 тисяч барелів нафти марки Urals у жовтні та листопаді минулого року.

Unipec, торговий підрозділ провідного азіатського нафтопереробного заводу Sinopec, також має намір відновити імпорт, хоча наразі невідомо, який обсяг він закупив і куди він буде доставлений, повідомили п’ять джерел, знайомих із ситуацією.

"Не дивно, що державні нафтопереробні заводи Китаю купують російську нафту в цей момент. Ціни на нафту марки Urals значно нижчі за верхню межу ціни, і дешева сировина є своєчасною, оскільки вона збільшить потужність нафтопереробки, коли попит на неї в Китаї зросте", — сказав один з китайських нафтотрейдерів.

В Reuters зазначають, нафта марки Urals, яка відвантажується в березні, торгується зі знижкою близько 13 дол. відносно ICE Brent на умовах постачання з судна, тоді як два місяці тому знижка становила 7 доларів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ