Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Китай проведе масштабне опитування через демографічну кризу

Його результати дозволять встановити поточну структуру й тенденції в розвитку населення Китаю

Фото: Depositphotos

Китай проведе масштабне опитування жителів країни, щоб встановити зміни в розвитку та структурі населення і розробити політику національного економічного й соціального розвитку для запобігання демографічній кризі.

Про це пише Укрінформ

Дослідження, яке стартує сьогодні і триватиме до 15 листопада, базуватиметься на вибірці з 500 тисяч домогосподарств у міських та сільських районах по всій країні. 

Очікується, що його результати дозволять встановити поточну структуру й тенденції в розвитку населення Китаю, які в подальшому будуть враховані владою для розробки політики національного економічного й соціального розвитку та народонаселення. В першу чергу, для стимулювання народжуваності в країні. 

Тривожні для Китаю ознаки в демографії вперше було виявлено після проведеного в листопаді 2020 року перепису населення, що проводиться раз на десятиліття, результати якого показали найповільніше з 1950-х років зростання чисельності жителів Китаю.

У місцевих державних ЗМІ розвиток населення часто пов’язували зі зміцненням і «омолодженням» країни на тлі зниження народжуваності та широкого занепокоєння громадян з приводу труднощів у вихованні дітей.

Високі витрати на догляд за дітьми та необхідність припинити кар’єру стають причиною того, що багато жінок у Китаї відмовляються мати більше однієї дитини або взагалі мати дітей. Ґендерна дискримінація і традиційні стереотипи жінок, які піклуються про дітей, все ще поширені в країні.

Останніми місяцями центральна влада вживає заходів для стимулювання народжуваності та посилила інформаційні кампанії щодо розподілу між обома батьками обов’язків з виховання дитини, але поки що вони мало результативні. Наприклад, у більшості провінцій відпустка по догляду за новонародженими все ще не надається, молоді матері вимушені виходити на роботу вже за кілька днів після пологів або звільнятися. 

Вперше Китай повідомив про скорочення чисельності населення приблизно на 850 тисяч осіб у 2022 році, що стало першим скороченням із 1961 року, останнього року Великого голоду в Китаї. 

Згідно з офіційними даними уряду Китаю, його населення становить 1,4 мільярда.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ