Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Ліга націй: що слід знати про новий турнір

Ввечері 6 вересня збірна України з футболу матчем з чехами стартує в новому турнірі - Лізі націй. Окрім перемоги безпосередньо в цих змаганнях, учасники також боротимуться за путівки до фінальної частини Євро-2020.

Система змагань дозволить зберігати інтригу до останнього дня турніру. Потрапити на Євро отримають шанс в тому числі ті збірні, які за старої схеми кваліфікації навіть близько не могли тягатися з топовими командами.

Регламент

УЄФА створила Лігу націй як альтернативу товариським матчам, які збірні проводили під час пауз між офіційними змаганнями.

Мета - зробити так, аби всі національні команди були рівномірно задіяні у поєдинках, які викликатимуть турнірний інтерес.

Наразі вирішено, що Ліга націй проводитиметься кожні два роки.

Переможець визначатиметься в непарні роки, тобто між фінальними частинами чемпіонатів світу та Європи.

55 європейських збірних поділені на чотири ліги - згідно з рейтингом ФІФА на момент фінішу відбірної кампанії мундіалю-2018.

12 найсильніших команд континенту потрапили в Лігу А, наступних 12 поборються за перемогу в дивізіоні В, 15 - в лізі С, 16 - у найслабшій лізі D.

На першому етапі команди кожної з ліг будуть поділені на чотири групи. Восени 2018 року суперники проведуть один з одним по два матчі - вдома і на виїзді.

Чотири переможці ліги А складуть фінальний квартет, який у червні наступного року визначить першого чемпіона турніру.

Найгірші чотири команди кожної з елітних груп понизяться в класі, а їхнє місце займуть переможці дивізіону В. За тим же принципом відбуватиметься переміщення збірних між іншими лігами.

Відбір на Євро-2020 розпочнеться навесні 2019 року. Традиційно команди будуть поділені на десять груп - по два переможці кожної з них гарантовано вийдуть до фінальної частини турніру.

Ще чотири збірних з числа тих, які не потрапили на континентальну першість через відбірний раунд, боротимуться у березні 2020 року в раунді плей-оф кожного з чотирьох дивізіонів Ліги націй за олімпійською системою на вибування.

Отже, кожен з дивізіонів гарантовано матиме по представнику в фінальній частині Євро, що дає змогу сподіватися на дебютний вихід на такі змагання командам калібру Вірменії, Грузії чи Люксембургу. В суперництві з Францією, Німеччиною, Іспанією, Португалією чи Хорватією їх шанси були б мінімальними.

Змінивши систему відбору, УЄФА прагне посприяти популяризації футболу в тих куточках Європи, де гра наразі переживає не найліпші часи.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ