Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я  |  Війна з Росією

Лікарі з Бельгії надають допомогу постраждалим українцям, які пережили окупацію Київщини

Фахівці міжнародної організації «Лікарі без кордонів-Бельгія» надають психологічну та фізіотерапевтичну допомогу постраждалим від жорстокого поводження та тортур в окупації.
Фото зі сторінки Михайла Радуцького

Про це повідомляє голова Комітету здоров’я нації Михайло Радуцький на своїй фейсбук-сторінці.

Радуцький відвідав центр первинної медико-санітарної допомоги на Київщині, у приміщеннях якого реабілітацію після знущань ворога проходять 20 пацієнтів.

З перших днів деокупації Київщини команда «Лікарів без кордонів-Бельгія» допомагала надавати екстрену медичну допомогу мешканцям, завозила необхідне медичне обладнання, яке знищили або вивезли окупанти, працювала у мобільних бригадах. Згодом займалася психологічною підтримкою в таких населених пунктах, як Гостомель, Озера, Горенка, Мощун, Бородянка, Гаврилівка, Буча, Ірпінь, Димер (включно з модульними містечками), проводячи індивідуальні консультації та групові сесії як для дорослих, так і для дітей, що постраждали від окупації.

Саме на таких заходах спеціалісти «Лікарів без кордонів-Бельгія» виявили людей, що постраждали від жорстокого поводження та тортур.

«Ті, хто пережив знущання окупантів, потребує окремої особливої підтримки та реабілітації. Тому у лютому стартував проєкт підтримки таких осіб», — зазначає Радуцький. 

Пацієнтам у приміщенні ЦПМСД пропонують загальномедичний огляд лікаря, можливість здати аналізи, консультацію із лікарем «Лікарів без кордонів-Бельгія», який розробляє індивідуальний план реабілітації. Далі з пацієнтами працює психолог та фізіотерапевт.

Наразі допомога надається 18 пацієнтам та двом – дистанційно. Усі вони мають фізичні та психічні травми, частина – повернулася із ворожого полону. В середньому з одним пацієнтом команда займається два-три місяці. Більшість людей вже після першого місяця показують значний прогрес як у фізичному плані (відновлюється мобільність, рух кінцівок), так і у психологічному.

«Допомога українцям, які зазнали жорстокого поводження та тортур – це на даний момент одне із найскладніших завдань. Ці люди потребують підтримки та кваліфікованої допомоги, щоб поступово повернутися до нормального життя», — наголошує Михайло Радуцький.

Голова Комітету здоров'я нації також подякував організації «Лікарі без кордонів-Бельгія»також за інші гуманітарні проєкти в Україні, зокрема евакуаційний потяг, який від початку війни врятував понад три тисячі поранених українців.

«Також відзначу, що під час відбудови амбулаторії після окупації завдяки міжнародній допомозі встановили сонячну електростанцію та оновили систему опалення з використанням теплового насоса «ґрунт-вода». Влітку медичний заклад повністю автономний, взимку – ще потрібна енергія від загальної мережі. Це перший медичний заклад в Україні, де встановлена така енергоефективна система», — додає він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ