Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЛМКП "Львівводоканал" повністю погасив позику Світового банку

Як повідомили 14 квітня у ЛМКП "Львівводоканал", 13 квітня підприємство виплатило останній кредитний платіж Світовому банку і повністю погасив позику, яку ми отримало у 2002 році.
Фото ілюстративне. Олена Ляхович, Гал-інфо

Кредитні кошти були залучені для реалізації програми модернізації інфраструктури водопостачання та каналізації міста Львова, що дозволило забезпечити мешканців Львова цілодобовим водопостачанням.

ʺДо 2010 року львів’яни мали воду у своїх домівках лише декілька годин вранці та ввечері. Але зараз ми вже давно забули про ті скрутні часи і маємо цілодобове водопостачання.

Як цього вдалося досягти? Ще у травні 1995 р, на запрошення міського голови до Львова, прибула делегація Світового банку для обговорення можливостей залучення інвестицій у програму модернізації інфраструктури водопостачання та каналізації міста Львова. Переговори та розробки проектів тривали аж до 2002 року і врешті Львову таки вдалося стати першим містом, яке отримало позику Світового банку в сумі 24,25 млн. дол. США та грант уряду Швеції в розмірі 6 млн. дол. СШАʺ, - розповідають у ЛМКП ʺЛьвівводоканаліʺ.

Проект модернізації інфраструктури водопостачання та каналізації міста Львова реалізовували з 2003 до 2007 року. За кошти позики було модернізовано наступні об’єкти системи водопостачання:

  • розподільча водопровідна мережа міста Львова поділена на 11 зон тиску за допомогою 89 електрифікованих ізолюючих засувок та регуляторів тиску. До реалізації проекту мережа міста функціонувала як одна зона тиску, а перепад висот у місті до 150 м ускладнював роботу гідравлічної системи;

  • прокладено 21,7 км нових водопроводів із високоякісного чавуну;

  • модернізовано 9 насосних станцій з заміною насосів на менш енергоємні;

  • за кошти шведського гранту було частково модернізовано каналізаційні очисні споруди, а саме реконструйовано головну каналізаційну насосну станцію та компресорну станцію, збудовано цех механічного зневоднення мулу, встановлено нові решітки.

Після завершення проекту у 2009 році вдалося значно розширити графік подачі води, а саме 89% львів’ян отримали воду цілодобово, ще 11% – за графіком 8-12 год. на добу; а також суттєво економити електроенергію – до 11 мільйонів кВт.год/рік.

ʺ13 квітня ʺЛьвівводоканалʺ виплатив останній кредитний платіж Світовому банку і цілком погасив позику, яку ми отримали у 2002 році. Ці інвестиції дозволили забезпечити цілодобовим водопостачанням місто Львів. Під час обговорення проекту було багато чиновників і депутатів, які сумнівалися в доцільності отримання кредиту, але, зрештою, важливим є результат, якого було досягнуто.

Зараз перед нашим підприємством постають ще складніші виклики в обслуговуванні інфраструктури, яка невблаганно старіє та зношується. Відтак ми прагнемо реалізовувати нові проекти, розвиватися, але знову чуємо дискусії щодо доцільності залучення кредитів та про ʺборгову ямуʺ. Однак вдалий досвід із проектом Світового банку доводить, що позики для міста – це чи не єдина можливість динамічно розвивати критично важливу для міста інфраструктуруʺ, - переконаний Дмитро Ванькович, директор ЛМКП ʺЛьвівводоканалʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ