Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Лондонський суд вирішив спір Коломойського і Нафтогазу

Лондонський міжнародний арбітражний суд ухвалив рішення у спорі міноритарних акціонерів "Укрнафти", які мають стосунок до бізнесмена Ігоря Коломойського, з "Нафтогазом".

Як повідомила прес-служба "Нафтогазу", суд вирішив, що спірні положення акціонерної угоди щодо обрання керівництва "Укрнафти" не підлягають виконанню.

Стаття 9 акціонерної угоди передбачала, що частина членів наглядової ради "Укрнафти" та голова правління компанії обирались з кандидатів, запропонованих міноритарними акціонерами.

Це положення до угоди внесли 25 січня 2010 року - якраз між першим та другим туром президентських виборів в Україні.

До 2015 року більшість акцій державної нафтової компанії належали державі 50% + 1 акція, проте структури Ігоря Коломойського з меншим пакетом (близько 42%) фактично керували "Укрнафтою".

"Укрнафта" є найбільшою нафтогазовидобувною компанією в Україні.

У березні 2015 року Верховна Рада змінила закон про акціонерні товариства.

Депутати знизили кворум, необхідний для проведення зборів акціонерів з 60% до 50% + 1 акція, що дозволило державі взяти фактичний контроль над компанією "Укрнафта".

Проти такого рішення різко виступив бізнесмен та на той час губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський.

Ігор Коломойський підтверджував, що контролював "Укрнафту" через свої компанії, які є міноритарними акціонерами держпідприємства. Критики Ігоря Коломойського нарікали, що державна компанія часто грала на користь бізнесу екс-очільника Дніпропетровщини, проте сам він це заперечував.

Після ухвалення змін до закону про акціонерні товариства держава спробувала змінити менеджмент "Укрнафти". Тоді спалахнуло силове протистояння за контроль над підприємством.

У приміщенні "Укрнафти" з'явились озброєні особи, які не дозволяли представникам держави потрапити всередину. На місці подій з'являвся і сам Ігор Коломойський.

Ті події він назвав "плановими роботами проти рейдерів".

Тоді ситуацію таки вдалось вирішити без застосування зброї й згодом "Укрнафту" очолив іноземний керівник Марк Роллінс.

Схоже силове протистояння між державою та паном Коломойським відбулось навколо контролю над державною компанією "Укртранснафта".

Після кількох днів протистояння Ігоря Коломойського звільнили з посади голови Дніпропетровщини.

З того часу пан Коломойський переважно живе поза межами України, а міноритарні акціонери вирішили судитись з державою у міжнародних судах.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ