Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Луцька міськрада вимагає від уряду мораторій на підвищення комунальних тарифів

Луцька міськрада звернулася до президента, Верховної Ради та уряду запровадити мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги до завершення карантину. Відповідне рішення депутати ухвалили сьогодні, 16 вересня, під час позачергової сесії міськради, - повідомляє власкор Гал-інфо.

Заступник директора департаменту економічної політики муніципалітету Юлія Дацюк озвучила звернення до президента Володимира Зеленського, Верховної Ради та Кабміну щодо недопущення підвищення ціни на природний газ та електроенергію.

Як ідеться у тексті звернення, ріст цін на енергоносії відбувається в умовах падіння економіки, зниження доходів населення та росту безробіття, що фактично ставить українців на межу виживання, оскільки сприяє подорожчанню комунальних послуг та товарів першої необхідності.

«Лише за останній рік ціна на природний газ для населення зросла з 2,91 грн/м3 до 7,58 грн/м3 або у 2,5 рази та до 18,73 грн/м3 (ціна на вересень) або у 6 разів для бюджетних установ та організацій та інших споживачів, майже на 30% зросла ціна на електроенергію. Враховуючи, що в структурі тарифу на послуги з централізованого опалення 80% складають витрати на природний газ та електроенергію, за попередніми розрахунками очікується ріст тарифів на теплопостачання для населення на найближчий опалювальний період на 13 % і 25 % (в залежності від наявності/відсутності витрат на оснащення вузлами комерційного обліку), на 118% для установ та організацій, що фінансуються з міського бюджету, на 95 % і 118 % (в залежності від наявності/відсутності витрат на оснащення вузлами комерційного обліку) для інших споживачів. Зокрема, видатки на комунальні послуги для установ та організацій, що фінансуються з бюджету у Луцькій територіальній громаді зростуть на 82 млн.грн», - зауважила Дацюк.

Тому депутати Луцькради закликали центральну владу розробити та запровадити механізм функціонування ринку енергоносіїв та комунальних послуг, який передбачатиме адекватне державне регулювання із врахуванням реальних можливостей громадян сплачувати їх вартість.

Окрім того, міськрада звернулася із пропозицією запровадити мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги до завершення запровадженого карантину.

На думку луцьких депутатів, треба наростити обсяги газу власного видобутку та спрямувати його на потреби українців по ціні видобування, а також переглянути рішення щодо скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення.

За цей проект рішення проголосували 36 депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ