Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів відвідав нащадок графського роду Шептицьких

Вчора, 24 жовтня, у читальній залі комунального закладу Львівської обласної ради "Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека" відбулася зустріч з нащадком графського роду Шептицьких Яном графом Шептицьким. Про це повідомляє ЛОР.
Фото: ЛОР

Ян Шептицький переїхав до Львова і живе  у двох країнах – в Україні та Польщі. Його прадід – Леон Шептицький – був рідним братом митрополита Андрея Шептицького. Тож Ян граф Шептицький став першим Шептицьким, який майже через 100 років повернувся до Львова.

Зустріч відбулася у бібліотеці не випадково, адже з 1947 року книгозбірня розташована у колишньому палаці – будинку № 24 на вулиці Зеленій, і одним із власників будинку свого часу  був брат Митрополита Андрея Шептицького, прадід Яна  Леон граф Шептицький. 

Під час свого виступу Ян граф Шептицький  наголосив, що щасливий належати до славного роду Шептицьких  і мати такий дивовижний родовід. Він познайомив присутніх із родовим деревом Шептицьких, над яким, використовуючи історичні джерела як в Україні, так в Польщі, працював багато років.

Члени роду Шептицьких багато пережили. У 1939 році, нагадав Ян, в родовому маєтку у Прилбичах енкаведистами були розстріляні його прадід Леон з дружиною Ядвігою.  На щастя, вціліли семеро їхніх дітей, зокрема і його дід Ян Сильвестр Шептицький.  Пізніше Яна Сильвестра Шептицького арештували. Його дружина Зофія, яка залишилася сама з трьома дітьми, змогла зустрітися з чоловіком тільки через 18 років...    

«Я єдиний живий Шептицький у Львові», – сказав Ян, який, до слова, прекрасно говорить українською.  У Яна троє дітей, які живуть у Польщі. Його сини вже приїздили в Україну. Варто додати, що від початку повномасштабного вторгнення нащадок Шептицького багато часу і сил присвятив волонтерству, щоб допомогти захисникам України.

Зустріч відвідали історики, журналісти, представники громадськості, депутати Львівської обласної ради Орислава Хомик, Галина Чорна, Іван Щурко.   

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ