Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Львів закупив інтерактивний тир для підготовки бійців Нацгвардії України

Основними перевагами такого пристрою є його мобільність та те, що під час тренувань не затрачають жодних набоїв.
1/2

Презентація тиру відбулась у Львівській міській раді сьогодні, 16 лютого.

Інтерактивний тир або так званий симулятор вогневої підготовки дозволяє військовим тренуватися в режимі доповненої або віртуальної реальності – швидко, ефективно та безпечно, індивідуально та у групах, моделюючи різні ситуації з використанням найрізноманітнішої зброї.

Військові самостійно можуть створювати й коригувати вправи та моделювати найрізноманітніші ситуації, опановуючи нові види зброї.

Як розповів міський голова Львова Андрій Садовий, задля пришвидшення перемоги й збереження життів  військових, місто зокрема намагається використовувати інноваційні рішення. 

"Сьогодні ми маємо дуже позитивні приклади, коли ми  разом з бізнесом розглядаємо заявки військових. Щось можна купити за бюджетні кошти, щось бізнес може купити швидше за позабюджетні кошти. Наше завдання — допомогти усім підрозділам. Тому що сьогодні тисячі львів'ян в Бахмуті й біля Бахмута", — зокрема сказав Андрій Садовий.

Цьогоріч в бюджеті Львова зарезервували 500 млн грн для допомоги військовим.

Начальник Західного територіального управління Національної гвардії України, бригадний генерал Олександр Буравков розповів, що інтерактивний лазерний тир містить імітації основних видів зброї, навички користування якою повинен здобути кожен мобілізований чи військовослужбовець. 

"Бійці Національної гвардії виконують бойові завдання в найгарячіших ділянках фронту з перших днів війни. З початком повномасштабного вторгнення ми залучили велику кількість мобілізованих, які раніше не мали військового досвіду. Для таких бійців тренування має ще більше значення, ніж для кадрових військових. Ми вдячні Львівській міській раді та громаді міста Львова за допомогу в забезпеченні потреб наших бійців та у сприянні системному тренуванню бійців", — наголосив Олександр Буравков.

Головний сержант, інструктор з бойової підготовки Юлія зазначила, що основною перевагою цього тиру є те, що під час тренування військові не затрачають жодних набоїв, а також його мобільність. 

"Інтерактивний лазерний тир — це системний комплекс, завдяки якому наші інструктори можуть якісно  проводити заняття та навчати бійців. Передусім ми ефективно формуємо та корегуємо навички поводження зі стрілецькою зброєю, якщо вони [мобілізовані] до цього не працювали з нею. 

Основною перевагою цього тиру є те, що під час тренування ми не затрачаємо жодних набоїв, а також його мобільність. Ми самостійно можемо створювати та корегувати вправи, обираючи тип місцевості,  погодні умови, пору доби, кількість набоїв та дистанцію до умовного противника", — сказала Юлія. 

1/2

Підполковник Іван Зорик, заступник командира 45-го полку Національної гвардії України імені Олександра Красіцького повідомив, також на симуляторі бійці можуть здобути навички корегування вогню з використанням планшетів та квадрокоптерів. Програмне забезпечення працює онлайн, і дані з квадрокоптера одночасно передаються на планшети командира відділення, командира роти, комбата тощо.

"Наразі з відповідним програмним забезпеченням, з використанням планшетів та квадрокоптерів, наш командир може знаходитись на відстані й корегувати ведення вогню, давати команди особовому складу.

Найголовніше — квадрокоптери дають можливість проводити розвідку на певну відстань, що може сягати  понад п'ять кілометрів", — додав він. 

1/2

Іван Зорик зазначив, що наразі симулятор може працювати з декількома видами зброї. Зокрема йдеться про автомат Калашникова та ручний противотанковий гранатомет.

"Ми також спілкувались з розробником, у них вже є і NLAW, і Stinger. На цьому симуляторі ми можемо навчати будь-якого спеціаліста за допомогою додаткового програмного забезпечення та інструментів",   сказав військовий

До слова, протягом 2022 року громада Львова надавала активну підтримку Національній гвардії України в закупівлі обладнання, зокрема безпілотників, планшетів, інтерактивного тиру, та допомагала з облаштуванням умов для проживання й підготовки бійців на загальну суму понад 30 млн грн. Завдяки цій допомозі, військові мають змогу ефективно готувати бійців до виконання бойових завдань із використанням найсучасніших технологій.



 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ