Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина може розвивати оборонно-промисловий комплекс держави, – економісти

На думку експертів, українська економіка змінилась під час війни, і держава повинна реагувати на ці зміни та вже готувати відповідні стратегії розвитку.

Про воєнну економіку країни, плани відновлення економіки нині та після перемоги, іноземні інвестиції, релокацію бізнесу спікери розмовляли під час дискусії на тему “Економіка війни: виклики та можливості” у медіацентрі “Україна” 11 серпня. 

Ярослав Рущишин, народний депутат України, Секретар Комітету з питань економічного розвитку ВРУ переконаний, що Україна повинна змінити своє ставлення до воєнної економіки, економіки воєнного часу, і зосередитись на розвитку системи, яка б працювала на користь держави як під час, так і після завершення війни. 

“Ми б’ємо нібито другу армію світу. І кращої компетенції в України, яку би визнавав світ, крім цього, у нас немає. Я можливо прозвучу дуже цинічно, але ми це повинні продавати. У країни має бути стратегія, яка б передбачала, що північний сусід від нас нікуди не дінеться і ця загроза буде постійною”, – зокрема пояснив Секретар Комітету з питань економічного розвитку ВРУ. 

Рущишин вважає, що Львівщина, західні регіони могли б стати центрами виробництва зброї та економічного тилу. 

“Ми повинні стати продуцентом зброї. Ніхто (у світі – ред.) не має таких експертів по якості зброї як українці. Держава мала б мати стратегію, в якій би Львівщина зайняла позицію надійного економічного тилу”. 

Економіка воєнного стану передбачає, що вона є обмежена в часі, тому коли припиниться воєнний стан, ця економіка закінчиться. Експерт переконаний, що Україна повинна системно перейти на експорт воєнної продукції, який би гарантував приплив і баланс в економіці в майбутньому. Це б також гарантувало безпеку майбутнім поколінням, додав Ярослав Рущишин. 

Степан Куйбіда, директор департаменту економічної політики Львівської ОВА зауважив, що в держави нема жодних документів, які свідчать про те, що країна перейшла на економіку воєнного часу. На його думку, Львівщина може зайняти позицію з підтримки економічної безпеки, зокрема розвивати оборонно-промисловий комплекс. 

“Коли ми говоримо про ОПК, ми не говоримо про танки, гелікоптери, снаряди. Ми говоримо про все, що стосується воїна та бойових дій. Нам воїна потрібно вдягнути, взути, нагодувати, дати йому дрон, машину – це все може робитися тут”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ