Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина напрацювала власну програму енергетичної незалежності від Росії і запропонує її Ющенкові

Львівська обласна влада підготувала програму енергозбереження «Концепція та практика енергоефективності у Львівській області», яку незабаром репрезентують Президенту України на засіданні РНБО. Поетапне запровадження енергоощадних технологій в регіоні вже за три роки дозволить зменшити річне споживання природного газу з 2,6 до 1,5 млрд куб. м. Однак це відбудеться за умови, що окрім місцевих коштів на це будуть скеровані гроші з Держбюджету. Про це сьогодні, 15 квітня, під час прес-конференції у Львові повідомив голова Львівської ОДА Микола Кміть.
Микола Кміть розповів, що торік Львівська область спожила 2 600 млн куб. м природного газу. У структурі споживання населення посіло перше місце за показниками використання газу – 1 100 млн куб. м газу (або 42,34 %), промисловість – 980 млн куб. м (37,7%), комунальна сфера – 370 млн куб. м (14,2%), бюджетні установи – 77 млн куб. м (2,96%) та інші – 73% (2,8%).

Отож, впровадження енергетичних новацій, на переконання авторів концепції, слід розпочати із житлового сектору (утеплення, заміна вікон, встановлення вентиляції з рекуперацією). Ці заходи сприятимуть залученню не тільки прямих коштів, а й кредитів через населення.

Наступний етап – впровадження енергоощадних технологій на промислових підприємствах. Потім – модернізація житлово-комунальної сфери, де нині працюють 934 котли, з яких 187 мають ККД нижчий за 70% – їх заміна обійдеться в 282,8 млн грн. Микола Кміть зауважив, що за фінансування з місцевого бюджету – обсягом 28, 28 млн грн щорічно – запровадити енергозберігаючі технології на підприємствах теплоенергетики вдасться за 10 років. Натомість якщо залучити Держбюджет обсягом 70 млн грн щорічно, цей час скоротиться втричі.

Останніми у черзі на «утеплення» – бюджетна сфера: це понад 9 800 об’єктів, при цьому 97% будівель не відповідають чинним будівельним нормам з енергоефективності. У цій сфері видатки на енергозабезпечення об’єктів обласного підпорядкування становлять 225 млн грн. Тут слід замінити 1 млн кв. м вікон, утеплити 4 млн кв. м фасадів. Натоміть фінансові потреби оцінюються обсягом 8,5 млрд грн. Разом з тим, зазначив губернатор, втілення запропонованої ЛОДА програми дозволить мати незначну економію енерговитрат, тому їй приділять увагу в останню чергу.

Микола Кміть також зауважив, що на цей час в Україні відсутні вагомі важелі, які б стимулювали впровадження енергоощадних технологій.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ