Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівщина сьогодні – мейнстримна

Головна регіональна подія в передостанній день літа – візит президента Порошенка на Львівщину з метою участі у відкритті виробничих потужностей у Бродах. Далі медійна увага країни буде прикута до Львова, де відбудеться засідання Апеляційного суду в справі резонансного смертельного ДПТ із участю президента футбольного клубу «Карпати».

У Києві делегація НАТО продовжить свій робочий візит, ринок ЄС відкрили для експортерів України на трирічний період із пільговими податковими умовами, Москва потрапила у нафтову пастку, а президент Трамп пообіцяв урешті відповісти на зухвалі мілітарні випади товариша Ина.

Зростання виробничого потенціалу Львівщини

Сьогодні президент Порошенко візьме участь в урочистому відкритті першої черги заводу в Бродах, який стане найбільшим виробничим підрозділом підприємства ТзОВ «Електроконтакт Україна». У серпні минулого року Петро Порошенко уже відвідував Броди і тоді заклав капсулу у фундамент майбутньої філії.

Андрій Гаврильчик, генеральний директор ТзОВ «Електроконтакт Україна», повідомив, що представники автобудівного концерну BMW затвердили бродівську філію постачальником кабельної продукції для автоскладальних конвеєрів німецького синдикату.

ТзОВ «Електроконтакт Україна» є одним з найбільших працедавців Львівщини і потужним платником податків. Сьогодні у Бродах створено 1400 робочих місць, які зростуть до 2400 після будівництва другої черги новоствореного філіалу.

Суд на Соборній площі

В Апеляційному суді Львівської області суддівська трійка – Станіслав Голубицький, Василь Галин і Василь Михалюк – розгляне апеляційну скаргу на ухвалу львівського Галицького районного суду про взяття під варту Андрія Борща, охоронця Петра Димінського, президента футбольного клубу «Карпати». Андрій Борщ заявив, що він скоїв ДПТ, в якому загинула молода жінка Наталія Тріла.

Степан Мацевко, брат загиблої , повідомив, що Андрій Борщ насправді не виконує обов'язки охоронця з огляду на його інвалідність. В оточенні Петра Димінського йому, Андрієві Борщу, відведена функція зіц-чека, тобто підставної особи. «Наш випадок, – наголосив Мацевко, – у них не перший. Вони вже мають напрацьований варіант у таких випадках, є розписані ролі конкретних осіб, які повинні себе підставити».

Назар Олексюк, адвокат імовірного самонаклепника Борща, повідомив, що судове засідання буде відкритим і закликав усіх людей доброї волі прийти на площу Соборну. Проте незрозуміло, що добрим людям робити у залі судового засідання: чи засуджувати фікцію фігуранта Борща, чи, навпаки, її схвалювати.

Нагадаємо, правник Назар Олексюк відомий у Львові своїми фаховими й патріотичними телевізійними коментарями на адресу мафіозно-олігархічної клановості в Україні.

Ринок ЄС відкрили для експортерів України

Рада ЄС ухвалила ряд тимчасових автономних торгових заходів на користь України, які вступлять в силу у вересні й будуть застосовуватись упродовж трьох років. Тимчасові торгові преференції є доповненням до положень про торгівлю, що запроваджені у відповідності з «Угодою про асоціацію України з ЄС» від 2014 року. В преференціях передбачені додаткові річні імпортні квоти за нульовим податковим тарифом для ряду сільськогосподарських продуктів.

ЗСУ перевірять на стандарти Альянсу

У Києві триває робочий візит делегації НАТО. Девід Браун, учасник делегації і керівник Департаменту оборонної політики та планування Міжнародного секретаріату НАТО, проведе ряд зустрічей із представниками Міністерства оборони України та Генерального штабу ЗСУ, органів державної влади. Представники Альянсу ознайомляться з актуальним станом досягнення «Цілей партнерства», які обрала Україна на поточний цикл «Процесу планування та оцінки сил», а також обговорять потреби країни у додаткових «Цілях партнерства» на наступний період 2018-2019 років.

Додона звинуватили у національній зраді

Майя Санду, очільниця позапарламентської партії Молдови «Дія і солідарність», звинуватила президента Ігоря Додона у зраді національних інтересів країни. Юрист політичної сили «Дія і солідарність» Сергій Литвиненко повідомив, що партійне керівництво надіслало запит генпрокуророві щодо дій Додона, який вчинив два злочини. У чому саме вони полягають, юрист не уточнив. За конституцією Молдови право пред'явити звинувачення керівникові держави має тільки парламент за рішенням не менше двох третин депутатів.

Нагадаємо, Майя Санду була головною конкуренткою Додона під час президентських виборів. За підсумками другого туру вона набрала 47,82% голосів, а Додон – 52,11%.

На Кремлі почалась запекла колотнеча

Частина так званої рускої еліти об'єдналась для боротьбі проти Сечіна, путінського близького приятеля. Агресивна сечінська кампанія пожирання слабкішого підвиду руского чиновництва з метою загарбання їхніх бізнес-активів набула такого розмаху, що середнє і віддалене оточення Путіна вимушене об'єднатись, щоби не згинути по одному. Неконтрольоване посилення Сечіна загрожує багатьом групам політичного впливу. Сьогодні склався альянс проти найсильнішого і найжорсткішого олігарха, наближеного до нинішнього головного кремлівця впродовж останніх 30 років. Не виключено, що брутальна розгнузданість Сечіна має благословення від Путіна з метою загребти чим побільше статків у приватні путінсько-сечінські засіки.

Невипадково арештований Алексєй Улюкаєв відверто й сміливо звинуватив під час судового засідання Сечіна і феесбешного генерала Феоктістова, що вони організували проти нього провокацію з вимаганням хабара. Такий геройський випад тихого Улюкаєва проти тандему Путіна-Сечіна був непередбачуваним. Важко повірити, що Улюкаєв пішов у лобову атаку проти двох найпотужніших політичних фігур на Кремлі без узгодження з іншими сильними союзниками у верхньому ешелоні влади.

У жорстких кремлівських розкладах завжди першими здають пішаків. Ефесбешний генерал Феоктістов і став тією розмінною монетою: його відправили у відставку, щоб у майбутньому мати на кого перекласти відповідальність за арешт Улюкаєва у разі такої потреби. Нині справа Улюкаєва виглядає вже не так однозначно, як кілька місяців раніше. Тоді вона сприймалась як очевидна перемога Сечіна над колишнім міністром економічного розвитку, чия провина полягала тільки у тому, що він занадто наблизився до вуха Путіна. А цього Сечін стерпіти не міг.

Поспішна відставка Феоктістова вже нічого не вирішить. Боротьба коаліції проти Сечіна, який ласим оком поглядає на всі вагомі бізнес-активи, вже почалась, а восени вона набуде максимального сплеску. Це відчайдушне протистояння може позначитись і на Путіні, адже всі на Москві розуміють, у чиїх руках знаходиться поводок для Сечіна.

Сауди і путінці у нафтовій пастці

Ер-Ріяд і Москва хочуть продовжити угоду зі скорочення видобутку нафти, яку ОПЕК і РФ уклали на півроку, а потім продовжили ще на 9 місяців. Хоча ця угода стає схожою на безстрокову, довгоочікувана рівновага попиту і пропозиції на світовому нафтовому ринку так і не настала.

Видання «The Wall Street Journal» повідомило, що ключові учасники нафтової угоди й лідери за обсягами видобутку нафти – Саудівська Аравія та РФ – досягли попередньої домовленості, щоби продовжити обмеження видобутку ще на три місяці, а тепер намагаються переконати у доцільності обмежень інших учасників картелю. Рішення будуть приймати у листопаді під час традиційного саміту ОПЕК у Відні, куди, як і минулого року, також запросять представників найбільших видобувних країн, які до картелю не належать.

Спочатку в ОПЕК сподівались побачити збалансованість нафтового ринку в першому півріччі 2017 року, потім – у другому. А під час липневого засідання моніторингового комітету в Санкт-Петербурзі міністр нафти Кувейту Ісам аль-Марзук визнав, що на так довгоочікувану рівновагу попиту і пропозиції вже не варто сподіватись у поточному році, ймовірно вона настане у першому кварталі 2018 року.

Головним подразником на світовому ринку нафти є США, де при Трампові число діючих свердловин подвоїлось, а видобуток нафти наблизився впритул до історичного рекорду (9,5 млн барелів у день станом на серпень). Цей рекорд, згідно з офіційним прогнозом Міненерго США, поб'ють уже в третьому кварталі.

А ще сукупно 0,7 млн барелів щоденного видобутку постачають на світовий ринок Лівія і Нігерія, яких звільнили від квот через важке економічне становище і необхідність відновлювати свою економіку після громадянських конфліктів.

Та найголовніше – фактор сезонності. Завершується літо, а з ним і період відпусток та піковий попит на пальне для автомобільних поїздок. Восени баланс на ринку нафти почне погіршуватися, а взимку запаси знову суттєво зростуть.

Де-факто Москва, Ер-Ріяд і вся ОПЕК опинились у пастці власної угоди. Вони не мають реального плану такого виходу з домовленості обмеження видобутку сировини, щоби різко й фатально не обвалити ціни на світовому ринку викопних вуглеводнів. Урагани на зразок «Харві» теж не будуть постійно вносити корективи у біржові нафтові котирування.

Сі Цзіньпін може сплутати карти Путіна і Халіфи Нахайяна

Останнім часом основними драйверами на ринку нафти називають сланцевий сектор США і видобуток сировини у країнах ОПЕК. Однак схоже, що незабаром на перший план може вийти Китай і обвалити нафтові ціни. Намагання ОПЕК і Кремля скоротити глобальний видобуток нафти можуть стати даремними.

В останнє десятиліття Пекін активно скуповував нафту для поповнення своїх резервів. І хоча офіційно їх обсяги не розкриваються, проте експерти використовують непрямі дані й оцінюють обсяг стратегічних запасів Китаю у 600 млн барелів станом на травень 2017 року, а на початок вересня – 680 млн барелів.

Аналітики вважають, що велика частина китайського нафтового імпорту призначена для резерву, проте можливості сховищ не безмежні. Можна припустити, що зараз вони перенаповнені. У жовтні настане сезон зменшення використання пального й тоді Китай імовірно виставить на продаж частину своїх запасів, що однозначно спровокує хаос на світовому ринку.

Трамп пообіцяв відповісти зухвалому товаришеві Ину

Вперше із 2009 року КНДР здійснила запуск балістичної ракети у повітряний простір Японії, війська якої з якогось дива навіть не намагались її збити. Японський прем’єр лише наголосив на необхідності проведення надзвичайного засідання Ради безпеки ООН. Сіндзо Абе заявив: «Запуск над нашою країною ракети викликає обурення. Це безпрецедентна і серйозна загроза, через яку безпека всього регіону опинилася під питанням».

Внаслідок цього конфлікту Дональд Трамп і Сіндзо Абе домовились посилити тиск на КНДР. Президент США також наголосив, що союзникам необхідно буде застосувати «сильну відповідь», зокрема і шляхом «військових заходів».

Руско-філіппінські військові навчання

Карлос Соррета, посол Філіппін на Москві, повідомив про плани провести спільні військові навчання з кремлівськими терористами, а також про бажання придбати на РФ озброєння. Руско-філіппінські навчання відбудуться у короткостроковій перспективі, однак про військові маневри поки не йдеться. Першочергове завдання – провести вишкіл берегової охорони Філіппін під наглядом прикордонної служби РФ. Паралельно відбудуться і командно-штабні навчання, під час яких стратеги і тактики обох країн будуть обмінюватись інформацією, як реагувати на ту чи іншу ситуацію.

Карлос Соррета іще розповів, що філіппінські військові вже мали досвід навчання на РФ, а рускі військові кораблі здійснювали маневри біля берегів Філіппін. У даний час країни ведуть обмін розвідданими у рамках співпраці щодо уявного противника.

Активізація військово-економічних відносин Москви і Маніли, які посилились останнім часом, зайвий раз підтверджують версію, що Путін міг придбати на Філіппінському архіпелазі острів для облаштування свого приватного схрону і для свого ближчого оточення. Інакше цих навчань і фінансових витрат не пояснити, особливо вишкіл берегової охорони Філіппін із рускими прикордонниками. І це в той час, коли економіка РФ уже впала на третину й розпочала фазу активного прискорення до фінансового колапсу.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ