Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Львівщина в Польщі молитовно вшанувала 205-ліття Михайла Вербицького
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Львівщина в Польщі молитовно вшанувала 205-ліття Михайла Вербицького

Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
Фото: Яворівської районної ради
1/6
У суботу, 7 березня, у селі Млинах (Республіка Польща) відбулося молитовне вшанувала 205-ліття від дня народження отця-композитора Михайла Вербицького за участі делегацій зі Львівщини, очолюваної головою Львівської облради Олександром Ганущиним.

Про це повідомив власкор Гал-інфо із посиланням на заступника голови Яворівської районної ради Львівської області  Володимира Мацелюха. 

Зокрема, могилу отця-композитора в польських Млинах відвідали 38 яворівчан, серед яких були депутати райради, представники громадськості. Очолили делегацію Яворівський отець-декан Степан Кобасяр та заступник голови райради Володимир Мацелюх.

Молебень за душу Михайла Вербицького відбувся і в церкві Покрови Пресвятої Богородиці, де отець-композитор відправляв Богослужіння, та біля пантеону, де в могилі покояться його тлінні останки.

На завершення події  присутні, серед яких були не лише яворівчани, а  й делегації зі Львівщини та Тернопільщини,  дружно виконали Державний гімн України та духовний славень українського народу  ʺБоже Великий Єдиний, нам Україну храниʺ.

Нагадаємо, що на зорі незалежності України могилу Михайла Вербицького в польських Млинах, які колись належали до Яворівського повіту, розшукали викладачі Яворівської школи мистецтв Олег Матвіїв та Валерій Канарчик. Відтак, з ініціативи нині покійного керівника Яворівського району Степана Лукашика тут було зведено каплицю-пантеон (автор проєкту – львівський архітектор Іван Коваленко, а будівельно-технічний проект виконали польські фахівці (майстерня архітектора Ю. Левосюка, інженера В. Яськовського). До цієї справи активно доклалися, зокрема, тодішній голова Яворівської районної ради Іван Карпа та директор ВАТ ʺЯворівбудʺ Григорій Мартиник. Неоціненну допомогу  під час оформлення документів, що мали відповідати польському законодавству, надав польський греко-католицький священик, отець Богдан Степан. Пантеон зведено на землях, які польська влада відвела для греко-католицької громади.

У лютому 2005 року  зведення пантеону Михайла Вербицького було завершено. Урочисте відкриття відбулося 4 березня 2005 року – у день 190-ліття автора мелодії Державного гімну України.

4 березня 2015 року вшанування на міжнародному рівні 200-річчя автора мелодії Державного гімну України Михайла Вербицького відбулося у селі Млинах (Республіка Польща): найперше квіти, надіслані Президентом України Петром Порошенком та президентом Польщі Броніславом Коморовським, лягли до пантеону, де покояться тлінні останки отця-композитора. Урочисту панахиду за участі великої кількості священиків відправив Блаженніший Святослав – патріарх Української греко-католицької церкви, який у своїй проповіді зауважив, що віра завжди згуртовувала український народ, як об’єднав його і своїм гімном Вербицький.

Тодішній Президент Республіки Польщі Броніслав Коморовський у своєму зверненні, яке було зачитане біля пантеону Михайла Вербицького, акцентував увагу на тому, що ʺукраїнці можуть розраховувати на поляків: ми – разом з вами…І віримо: ще вам браття, українці, усміхнеться доляʺ, – ішла мова у привітанні Президента Польщі.

Нині пантеон Михайла Вербицького у польських Млинах  доглядають українська громада Перемишля, а також – активісти Товариства ʺНадсянняʺ зі Львова.

Довідка Гал-інфо.

Михайло Вербицький (1815–1870) – композитор, автор мелодії Державного гімну ʺЩе не вмерла України ні слава, ні воляʺ. Навчався в Перемишльській гімназії та музичній школі. 1833 року вступив до Львівської духовної семінарії, де написав посібник ʺШкола гри на гітаріʺ, який став першим виданням з теорії музики в Галичині.

1850 року став священиком. 1863-го написав музику до вірша Павла Чубинського ʺЩе не вмерла України ні слава, ні воляʺ. Вже в 1917 і 1992 роках цей твір було офіційно визнано Національним гімном України.

У 1850–1853 роках був парохом у селах Завадові та Залужжі Яворівського повіту, а 1856 року одержав парафію у селі Млинах (тепер Республіка Польща).

У польських Млинах збережено дерев’яну церкву, в якій служив отець Михайло Вербицький. Поруч – його могила, зведено пантеон.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Львівщина долучилась до поминальних заходів у Павлокомі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ