Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Львівщина збільшила обсяги виробництва олійних культур

Аграрії Львівщини у поточному році зібрали на 10,8% більший врожай олійних культур у порівнянні з минулим роком.

Про це повідомляють в ЛОДА.

Валовий обсяг всіх олійних культур складає 638 тис. тонн, які зібрали з площі 212,4 тис. га. Площі олійних у поточному році більші на 9% від тогорічних. 

«Динаміка збільшення  посівних площ та обсягів виробництва олійних культур у комерційному секторі спостерігається впродовж останніх 5 років. Поштовхом до цього стали зміна кон’юнктури ринку та підвищення рентабельності бізнесу за рахунок виробництва продукції з доданою вартістю», - прокоментувала директорка департаменту Тетяна Гетьман.  

За інформацією департаменту олійні культури займають майже 50% у структурі загальної посівної площі у промисловому  секторі, в області їх вирощують понад 800 господарств. Упродовж 2019-2023 років посівні площі олійних збільшились на 41,1% (з 150,5 до 212,4 тис. га), а обсяги виробництва  на 52,9% (з 418,0 до 638,0 тис. тонн). 

У поточному році за рахунок збільшення на 13,7% у порівнянні з минулим роком посівних площ сої та ріпаку, а також врожайності сої та соняшнику в середньому на 6 %, обсяги виробництва всіх олійних культур у комерційному секторі перевищили на 2% прогнозований показник 2023 року.                                                                                                               

Лідером за темпами розширення посівних площ є соя, її вирощують понад 500 сільськогосподарських підприємств. За цьогорічними посівними площами сої Львівщина займає 7 місце серед областей, що становить 6,4% до посівних площ сої по Україні. А за останні 5 років площі під соєю в області збільшилися більш як удвічі (з 57,8 до 116,4 тис.га), обсяги виробництва збільшились  майже у 2,2 рази  (з 159,3 до 346,8 тис.тонн).  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ