Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська компанія «FeelTouch» перемогла в Національному конкурсі «JA Компанія 2024 року»

Львівська компанія «FeelTouch» з Новояворівського ВПУ перемогла в Національному конкурсі «JA Компанія 2024 року». Про це повідомили в Департаменті освіти і науки ЛОДА.

Компанія «FeelTouch» представлятиме Україну на найбільшому конкурсі молодіжного підприємництва у Європі – «GEN-E 2024» в Італії.

Навчальні компанії з різних куточків України продемонстрували свої інноваційні ідеї на Національному конкурсі стартапів серед професійно-технічних навчальних закладів – «JA Компанія 2024 року». Три найкращі проєкти отримали високі оцінки за свою креативність та практичну цінність. 

Львівщину у конкурсі представили 4 навчальні компанії з Новояворівського ВПУ, ВПУ №29 міста Львова та Львівського вищого професійного політехнічного училища.

«Junior Achievement, на мою думку, є одним з найкращих проєктів, який реалізовують в галузі професійно-технічної освіти України. Завдяки цьому проєкту наші студенти здобувають можливість повірити у свої сили та створювати власні бізнес-компанії. Львівщина почала першою, і далі разом з Чернівцями ми брали участь у цьому конкурсі, цього ж разу бере участь уся Україна. Ми маємо переможця на національному рівні, і це представник Львівщини.

Junior Achievement здивував тим, що ми побачили новий потенціал наших дітей і вчителів. Минулого року у нас було 20 мінікомпаній, які створили учні професійно-технічної освіти та коледжів, а цього року їх уже 43. Це величезний потенціал. Якщо подивитися на всю нашу країну, то зайняти друге місце за кількістю бізнес-проєктів, які розміщені на Virtual Expo, це свідчить про нашу здатність створювати бізнес. І приємно, що це робить молодь.

Ми переконані, що з таким потенціалом через 10-15 років Україна може стати однією з провідних економік Європи. Потрібно сприяти розвитку цього потенціалу, щоб студенти, які закінчують наші навчальні заклади, вірили в себе і мали можливість реалізувати свої ідеї. Це буде запорукою успіху України. Висловлюю велику подяку Junior Achievement, Львівській обласній військовій адміністрації та її очільнику Максиму Козицькому за постійну підтримку цього конкурсу. Він розуміє, що основним рушієм економіки є бізнес», – зазначив директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

Перше місце зайняла навчальна компанія «FeelTouch» з Новояворівського ВПУ. Їхня бізнес-ідея спрямована на створення пристрою, який дозволить людям без кінцівок або з паралізованими кінцівками керувати гаджетами. Цей інноваційний пристрій використовує технології, що забезпечують зручний та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, значно полегшуючи життя людей з інвалідністю. Розробка відзначається своєю соціальною значимістю, адже надає можливість людям з інвалідністю бути більш незалежними та інтегрованими в сучасне суспільство.

«Наша компанія розробила інноваційний пристрій для людей, які втратили верхні кінцівки або не можуть  ними керувати. Сьогодні ми презентували одну з трьох моделей – мишу, яку одягають на голову. Завдяки рухам голови можна керувати курсором, а клік здійснюється при натисканні зубами. Ми підбирали безліч компонентів і плат, витративши чимало часу на розробку. Незважаючи на численні невдачі, ми не зупинялися і вже через півтора місяця створили модель, готову до використання», – поділились враженнями команда компанії «FeelTouch» з Новояворівського ВПУ.

Команда переможців представить Україну на найбільшому фестивалі молодіжного підприємництва у Європі – «GEN-E 2024». Він відбудеться на острові Сицилія в Італії уже в липні цього року. 

Також компанія «FeelTouch» отримала грошову винагороду у розмірі 60 тисяч гривень від Департаменту освіти і науки Львівської ОДА. Це кошти з обласного бюджету, які передбачили на реалізацію заходів департаменту освіти і науки.

Друге місце посіла навчальна компанія «Motore-bee» з Хмельницького політехнічного коледжу НУ «Львівська Політехніка». Вони запустили виробництво екологічних вощанок, які дозволяють зберігати продукти свіжими та мінімізують використання харчової плівки. Вощанки виготовляють з натуральних матеріалів, вони є багаторазовими, що сприяє зменшенню пластикових відходів. 

Цей проєкт не лише відповідає сучасним трендам екологічної свідомості, але й має великий потенціал для поширення серед широкої аудиторії, адже забезпечує практичне рішення для щоденних потреб.

Третє місце посіла навчальна компанія «MakeMotanka» з Професійно-технічного училища №8 міста Чернівці. Вони розробили конструктор для створення власної ляльки-мотанки. Цей проєкт має культурне та освітнє значення, адже мотанка є традиційною українською лялькою, яка несе в собі багаті історичні та етнографічні символи. 

Крім того, Львівський професійний коледж ресторанного сервісу отримав європейську нагороду TES Award – «Заклад освіти, що розвиває підприємницькі таланти».

Ці проєкти демонструють, як молоді українські інноватори можуть поєднувати сучасні технології, екологічну свідомість та культурну спадщину у своїх бізнес-ідеях, сприяючи розвитку суспільства і вдосконаленню якості життя.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ