Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

​Львівська митниця збільшила надходження до держбюджету на 20% попри війну

За дев'ять місяців 2024 року Львівська митниця перерахувала до державного бюджету 58,45 млрд гривень, що на 20% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомив начальник Львівської митниці Андрій Кузнік під час брифінгу.
Фото: Гал-інфо

"Львівська митниця входить до трійки митниць-лідерів за надходженнями до держбюджету, разом з Енергетичною та Київською. Цьогоріч ми оформили імпортованих товарів на 10,2 млрд доларів США, що на 1,7 мільярда більше, ніж торік", - зазначив Кузнік.

За його словами, через пункти пропуску Львівської митниці щодня перетинає кордон в середньому 6 тисяч легкових автомобілів, 1,5 тисячі вантажних та понад 600 залізничних вагонів. Митниця контролює 278 км державного кордону та має 6 автомобільних і 2 залізничних пункти пропуску.

Найбільшими торговельними партнерами з імпорту є Польща (41,2%), Німеччина (8,3%) та Китай (7%). В експорті лідирують також Польща (29,2%), Німеччина (17,3%) та Чехія (7,8%). Серед основних товарних позицій імпорту - товари військового призначення (23,9%), легкові автомобілі (7,5%) та електроніка. В експорті переважають кабельні мережі (11,8%), соняшникова олія (9,3%) та меблі (13,5%).

Особливу увагу митниця приділяє оформленню гуманітарних вантажів. За 2024 рік оформлено майже 77 тисяч тонн гуманітарної допомоги. Структура гуманітарних вантажів включає паливо (24%), продовольчі товари (18%), технічні засоби (9%), медикаменти (8%) та одяг/взуття (7%). Найбільшими країнами-донорами залишаються Польща (41,9%), Німеччина (21,2%) та Нідерланди (5,4%).

Значну увагу приділяють боротьбі з контрабандою. З початку року митники задокументували 1228 порушень митних правил на загальну суму понад 186 млн гривень. Серед вилучених предметів: 438 літрів алкогольних напоїв, майже 20 тисяч електронних сигарет, понад 2,4 тисячі одиниць культурних цінностей, 468 айфонів та 43 транспортні засоби. З конфіскованих товарів на потреби Сил оборони передано майна на 51,2 млн гривень, включаючи 20 автомобілів, 415 одиниць комп'ютерної техніки та 698 мобільних телефонів.

"Характерними порушеннями на виїзд з України залишаються приховування товарів від митного контролю та недоставлення їх до митного органу призначення. На в'їзд найчастіше фіксуємо порушення порядку проходження митного контролю в зонах спрощеного контролю та спроби ввезення товарів під виглядом гуманітарної допомоги", - підкреслив керівник митниці.

За звітний період митниця направила до правоохоронних органів 335 повідомлень про протиправні діяння, що містять ознаки злочину. Зокрема, 71 повідомлення направлено до СБУ, 237 - до Національної поліції та 27 - до Бюро економічної безпеки.

Також варто відзначити, що станом на вересень 2024 року дев'ять підприємств Львівської області отримали статус авторизованого економічного оператора, що свідчить про високий рівень довіри до їхньої діяльності та відповідність міжнародним стандартам.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ