Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Львівська обласна рада відзначила воїнів-архітекторів

Львівська обласна рада відзначила воїнів-архітекторів. Про це повідомили в пресслужбі ЛОР.

30 червня у Пороховій вежі у Львові відбулися заходи з нагоди Дня архітектора.

Розпочалося відзначення з кураторської екскурсії Романа Зілінька в рамках виставкового проєкту Українського Католицького Університету “Як Іван Гречко красу шукав”. Митець і науковець розповів про спадщину знаного львівського колекціонера Іван Гречка, значну частину якої складають старовинні гуцульські ікони на склі. Їх писали короткий період у кінці ХІХ на початку ХХ століття.

“Не маємо жодної інформації про тих майстрів: хто вони були, які вони були і де вони були локалізовані, в яких місцевостях, – каже Роман Зілінько. – Є згадка лише про одну родину Німчиків, які малювали ікони на склі у Богородчанах. На щастя, один з польських етнографів записав інтерв'ю з сином Петра Німчика, одного з тих майстрів. Про інших ми не маємо інформації. Це доволі коротке явище, але дуже яскраве”.

Відтак голова Львівської спілки архітекторів Микола Шеремета відкрив офіційну частину заходу. “Сьогодні ми б хотіли побачити наших колег, для того щоб відзначити працю і роботу архітекторів, які воюють на всіх фронтах, не тільки у своїй професії, а й щоб найшвидше наблизити нашу перемогу”, – сказав М.Шеремета.

Від імені Львівської ОВА і від Львівської обласної ради присутніх привітала директорка департаменту архітектури та містобудування Львівської ОВА, депутатка Львівської обласної ради Олена Василько. “У майбутньому перед нами постане завдання спроектувати і відновити ті міста, куди будуть повертатися люди. Це завдання ляже на плечі не тільки архітекторів Львівщини, а й цілої України. Мужності вам і сили, здоров'я вашим сім'ям, а нам всім швидкої перемоги”, – зазначила О.Василько.

Грамотами Львівської обласної ради відзначили Віталія та Юрія Кирилівих, братів-архітекторів і військовослужбовців Сухопутних військ, Василя Сеньківа, кресляра і солдата ЗСУ, Дмитра Ганішнюка, архітектора і офіцера ЗСУ, Олену Гебу, архітекторку і дружину полеглого воїна Миколи Геби.

“Ми маємо зараз цю можливість бути в Збройних силах України, – сказав Віталій Кирилів, співзасновник підрозділу розвитку та інновацій Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. – Я наважився, будучи там, якби це не було дивно, говорити про архітектуру, про проєкти і намагатися справді працювати професійно. Для кожного з нас буде дуже важливо зрозуміти, що ви можете зробити, якщо будете в ЗСУ. Ми свій шлях, дякуючи Богу, знайшли і намагаємось його розвивати”.

Впродовж 2 днів відзначення Дня архітектора заплановані також дискусійна панель на тему “Архітектура тривог. Виклики і реалії”, екскурсія і художній пленер у Свірзькому замку, а також благодійний продаж картин на потреби ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ