Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська ОВА створила робочу групу з питань декомунізації в області

Сьогодні, 29 грудня, відбулося перше засідання робочої групи з питань декомунізації на території Львівської області.
Фото - Гал-інфо.

Про це повідомили в департаменті комунікацій та внутрішньої політики ЛОВА.

Як наголосив перший заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації, а також голова робочої групи Андрій Годик, декомунізація є не лише питанням виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

«Це питання, перш за все, протидії злочинній ідеології, яку нам насаджували десятки років. Щиро вдячний громадській ініціативі «Локальна декомунізація», адже саме ініціативні люди є рушієм усіх позитивних процесів. Хочу, щоб 2023-й рік став роком завершення декомунізації, адже це не війна з пам‘ятниками, а цілеспрямована протидія імперській ідеології. У нас є власні герої, яких ми маємо пам’ятати та увіковічувати в пам’ятниках та пам’ятних знаках. На жаль, не всі громади Львівщини мають принципову позицію, тому для більш ефективної роботи повинна бути мережа таких робочих груп, які діятимуть у районах області», - сказав він.

Старший солдат 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Антон Петрівський зазначив, що Львівщина завжди була регіоном-рушієм, звідки починалися україноцентристські зміни.

«Для нас це дуже велика відповідальність бути рушійною силою, тому нам потрібно показати усім, що ми здатні на консолідацію та на чіткі конструктивні кроки. Одним з проблемних питань є нерішучість місцевої влади у тих чи інших ОТГ. Створення такої робочої групи повинно дати певний імпульс для місцевих органів влади, адже на місцях можуть бути депутати чи представники органів влади, які протидіють цим процесам. Також проблемним питанням є окремі мешканці області, досі незгодні з такими процесами. Ми готуємо інформаційну довідку, щоб переконати таких людей. Також в процесі декомунізації завжди є політична складова, але я б хотів, щоб це відбувалося не за принципом політичної чи електоральної зацікавленості, а відповідно до вимог часу. Ми повинні показати приклад для усієї України, що ми завершили цей процес як кількісно, так і якісно», - сказав Антон Петрівський.

За результатами засідання робочої групи, вирішили створити робочі групи з питань декомунізації при районних військових адміністраціях, які повинні зібрати інформацію про наявність на території району пам'ятників і таблиць радянської доби (присвячених солдатам радянської армії, колгоспникам, радянським космонавтам та діячам, подіям, які прославляють срср чи російську імперію тощо), з обов'язковою фотофіксацією, а також радянських топонімів, які підлягають декомунізації, відповідно до чинного законодавства або потреб часу. А далі, створивши відповідний реєстр, учасники робочої групи планують цільові виїзди у райони та громади, аби на місці оцінити ситуацію та заохотити місцеву владу до результативних дій у межах чинного законодавства України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ