Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські хірурги прооперували хлопця, що дихав однією легенею

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/2
Хірурги «ОХМАТДИТу» успішно прооперували 16-річного хлопця, що все життя дихав однією легенею. Про це повідомляє Львівська ОВА.

У 2017 році, коли Олександру було 9 років – хлопець був шпиталізований до нашої лікарні із правобічним напруженим пневмотораксом. 

«Це коли “рветься” легеня і нагнітається повітря у плевральну порожнину, відтак легеня стискається. Тоді лікарі провели усі необхідні обстеження та виявили бульозну хворобу легень. Це захворювання, яке повʼязане з гіпоплазією легень при якому на поверхні є емфізиматозні були (пухирці) з і яких може надходити повітря у плевральну порожнину», – пояснюють медики. 

Медики тоді зробили діагностичну торакоскопію (для уточнення діагнозу, оцінки структур, новоутворень у плевральному просторі, на плеврі, та периферичних відділах легенів) і краєву резекцію апаратним шляхом верхівки правої легені (відрізається частина ураженої булами легені). 

Опісля хлопець себе почував добре, післяопераційний період був без ускладнень. Всі ці 7 років Олександр та його батьки не звертались до медиків, хлопця нічого не турбувало. 

Цього ж року, коли хлопець проходив плановий медогляд у Дрогобицькому ТЦК і його направили до нашого Центру для стаціонарного обстеження, оскільки побачили у Олександра шрам після операційного втручання. Під час діагностики наші лікарі виявили пневмоторакс. Давність захворювання невідома, адже скарг ніяких у хлопця не було роками. 

Фактично, Олександр дихав однією легенею невідому кількість часу! 

Відтак, наші хірурги одразу прооперували хлопця – спершу зробили торакоскопію, а тоді торакотомію. А також атипову резекцію верхньої долі правої легені. Тобто, відрізали частину ураженої легені. Усе пройшло успішно! Легеня розправилась, хлопець почувається добре та виписаний із шпиталю.

«Це загрозливий для життя стан. При такому діагнозі може бути летальний наслідок. При цьому хлопець не відчував жодних симптомів або не звертав увагу. Ми коли зробили знімок і побачили результат, то були шоковані», – наголосив торакальний хірург нашого Центру Олександр Колодій. 

Гістологічне дослідження показало, що це вроджена лобарна емфізема, прояв гіпоплазії легені, коли частина органу недорозвинута. 

«Син почувався добре, не скаржився ні на що, аналізи були хороші. І вже під час обстеження дізнались, що у нього пневмоторакс. Сказати, що у нас був шок, це нічого не сказати. Центром і лікарями ми задоволені. Дуже всім вдячні», – розповіла мама Олександра Іванна. 

У подальшому хлопець буде під спостереженням наших медиків! Бажаємо Олександру міцного здоровʼя!

Адреса: м. Львів, вул. Лисенка, 31.

Контакти для запису на консультацію: 067 760 00 31. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ