Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські хірурги виправили дефект піднебіння 17-річному Артему

Львівські хірурги остаточно виправили дефект піднебіння 17-річному Артему із Києва.
Фото: Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит"

За 17 років хлопець пережив: 7 операцій у різних країнах, роки пошуків та десятки клінік, в яких не змогли допомогти Артему. Про це повідомили на сторінці Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит".

Усе своє життя хлопець боровся з вродженою недугою – складною розщілиною піднебіння. Дефект не просто косметичний, він змінював якість життя: їжа потрапляла в ніс, а через соломинку хлопець не міг пити взагалі.

Першу операцію із закриття дефекту губи йому зробили у 3 місяці. До 10 років йому вдалося закрити дефект м'якого піднебіння. Тверде ж лікарі не могли закрити.

Родина Артема не залишала спроб виправити ваду остаточно і консультувалася у щелепно-лицевих хірургів всієї країни, яких лише могла знайти. Але кожна операція ускладнювала наступну, через рубці тканини ставали немобільними, тому важко було сформувати клапоть для закриття дефекту.

"Я завжди шукала допомоги для сина. Ми все життя були на обліку, робили все, щоб допомогти дитині. В якийсь момент хірурги з Харкова і Києва порадили звернутися до Туреччини, бо це дуже складна патологія. Завжди була якась перешкода: то зуб не так стоїть, то ще щось. Ми були у Туреччині, сина оперували і в Польщі, але результату не було, повністю закрити дефект піднебіння нікому не вдавалося", - розповіла мама хлопця.

Хірурги у різних країнах пропонували радикальний варіант – усунути дефект шляхом клаптя на ніжці з язика за методикою Vuerrero – Santos. Суть методики – клаптик пришивають в ділянці дефекту, язик підтягують і фіксують швами. Через деякий час ніжку стебла відсікають від язика. Це обмеження мовлення і харчування. І Артем, і його мама не наважувалися на таку операцію.

"Ми вирішили пошукати ще варіанти й знайшли рішення у Львові. Вже наступного дня ми вже мчали з Києва до Львова, потрапили на консультацію і тут нам запропонували нове рішення, яке підійшло нам із сином ідеально", - додала мама пацієнта.

Найбільш сучасний спосіб лікування запропонували у Центрі дитячої медицини, лікарні “Охматдит”.

"Щоб остаточно закрити дефект твердого піднебіння в нашого Артема, ми взяли фрагмент тканин на судинній ніжці з його щоки – артерізований клапоть (фрагмент лицевої артерії, який буде живити ділянку піднебіння)", - пояснює хірургиня Христина Погранична.

"Оскільки дефект був значний, було недостатньо тканин піднебіння, фрагмент зі щоки нам дозволяв повністю його закрити. Мікроваскулярна хірургія дає можливості оптимально вирішити таку проблему", - каже розповів хірург Роман Огоновський.

В операційній вдалося закрити сполучення носової порожнини з ротовою, клапоть зі щоки прижився, піднебіння має достатній кровообіг, все добре загоїлося і Артем уже вдома. Весь час він з мамою на зв’язку зі своїми лікарями зі Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ