Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі прооперували новонароджене немовля із грижею Аміанда

Як повідомляє Львівська ОВА, до Центру дитячої медицини, лікарні «ОХМАТДИТ» хлопчик поступив із пологового відділення одразу після народження, оскільки у малятка діагностували пневмонію.
Фото: Львівська ОВА

Дитину госпіталізували у відділення реанімації новонароджених у зв’язку з важким станом. Під час огляду лікарі помітили припухлість та почервоніння шкіри в правій паховій ділянці, що вимагало невідкладного оперативного втручання.

«Зранку при огляді ми помітили, що калитка справа набрякла і вже за пів години дитина була на операційному столі. Це була чудова командна робота усіх фахівців. Постійно наголошуємо, що батьки мають говорити нам усі деталі про своїх діток, адже найменша дрібниця може коштувати життя», – наголосила неонатолог Мирослава Кушнір. 

Під час операції медики були здивовані знахідками – зміни, які вони помітили до операції, були обумовлені паховою грижею, вмістом якої був деструктивно-змінений (гангрена) червоподібний паросток. Відтак, медики провели термінову апендектомію (видалення патологічно зміненого апендикса) та пластику пахової кили.

Лікарі наголошують, що пахова грижа, вмістом якої є апендикс, рідко зустрічається у дитячій хірургії. А з ознаками запалення – ще рідше.

«Це дуже рідкісна патологія. У всьому світі загалом не дуже багато таких випадків. І вони здебільшого у старших дітей. А тут апендицит у новонародженої дитини. Це дуже рідкісний випадок! Якщо такий діагноз пропустити – наслідки катастрофічні. Це перфорація, перитоніт та інші небезпечні ускладнення із загрозою для життя дитини», – розповів лікар-уролог Данило Іваськевич. 

Грижа Аміанда – це зазвичай випадкова інтраопераційна знахідка під час лікування пахових гриж. При входженні апендикса в грижовий мішок його кровопостачання погіршується, часто виникає запалення та розмноження мікроорганізмів, що може призвести до деструкції і руйнування стінки червоподібного паростка.

До слова, ця патологія названа на честь французького хірурга Клавдія Аміанда, який у 1735 році вперше успішно виконав таку операцію в 11-річного хлопчика. 

Операцію провела команда лікарів: урологи Данило Іваськевич та Андрій Поцюрко, неонатолог Мирослава Кушнір, анестезіолог Анна Хованська, операційна медсестра Галина Ших.

«Враження від лікарів чудові! Я шокована, що вони так швидко зреагували і вчасно прооперували мою дитинку. Я їм дуже вдячна. Вони справді професіонали своєї справи», – розповіла мама Данилка Наталя.

Контакти для запису на консультацію: 067 760 00 31. 

Адреса: м. Львів, вул. Лисенка, 31.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ