Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі врятували немовля із опіками 25% тіла

Батьки лише на мить випустили малюка з поля зору, як той перекинув на себе чайник з кип’ятком
фото пресслужби Львівської міськради

Дев’ятимісячний хлопчик перекинув чайник з окропом та обпік чверть поверхні тіла. Попри пряму загрозу життю, лікарям у Львові вдалося врятувати немовля.

Утім, попереду довгі роки боротьби за його здоров’я. Аби допомагати таким дітям, у Львові розбудовують систему дитячої реабілітації UNBROKEN KIDS, повідомляє пресслужба Львівської міськради.

Історія маленького Дениска з Вінниччини, на жаль, є типовою, кажуть лікарі. Немовля було на кухні. Батьки лише на мить випустили малюка з поля зору, як той перекинув на себе чайник з кип’ятком. Аби до приїзду швидкої полегшити сину біль, батьки поливали уражену шкіру водою.
Швидка забрала Дениска до районної лікарні у Вінниці. Стан малюка був вкрай важкий. Опіки 25% поверхні тіла. 10% з них – глибокі. Після надання першої допомоги Дениска перевезли до Львова – у Лікарню Святого Миколая.

«В дитини опіки були на обличчі, шиї, грудній клітці, обидвох руках та ногах. Загалом 25% тіла вкрито опіками, з них 10% – другого ступеню, тобто глибші. Ми провели обробку опіків, надали інфузійну терапію та знеболення. Але наші умови не дозволяють належним чином лікувати таку площу опіків в таких малих пацієнтів», – розповіла Галина Саян, керівниця Центру термічної травми та пластичної хірургії Першого медоб’єднання Львова.

Після трьох днів в реанімації медикам вдалося полегшити стан дитини. А коли пряма загроза життю минула, хлопчика перевели в опіковий блок хірургічного відділення. Однак надати всю необхідну медичну допомогу діткам із такими складними опіками в Україні не можуть. Лікарям бракує необхідних умов та обладнання. Тому зараз маленького Дениска з Вінниччини лікують у Швейцарії.

Коли хлопчик повернеться в Україну, він потребуватиме довгої реабілітації, яка триватиме все його дитинство. Адже рубці потрібно буде повсякчас лікувати.

Щороку 12 тисяч маленьких українців отримують опіки. Більшість - за подібних з Денисом обставин: чайник, чашка з гарячим напоєм, гаряча вода з крану. Нині до цих побутових травм додалися мінно-вибухові. Лише у Лікарні Святого Миколая від початку повномасштабного вторгнення пролікували 350 дітей з мінно-вибуховими травмами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ