Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські лікарі вилікували 6-річну пацієнтку з онкопатологією лімфатичної системи

У Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку ЗУСДМЦ Даніелі пересадили стовбурові клітини. Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото: ЗУСДМЦ

З допомогою усієї медичної команди Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру дівчинка подолала надскладне захворювання – лімфому Беркітта. 

6-річну Даніелу із Закарпаття виписали додому. Лікування онкопатології лімфатичної системи тривало майже рік. Завершальним етапом стала аутологічна трансплантація кісткового мозку.

Дівчинка потрапила у ЗУСМДЦ у травні 2023 року у дуже важкому стані: з масивним новоутвором у животі, з пухлинними ураженнями кісткового мозку, органів грудної клітки, кісток щелепи тощо. Так упродовж двох діб лікарям вдалось встановити правильний діагноз та негайно розпочати лікування. 

«Це дуже важливо, адже ми мали справу з дуже агресивним типом лімфоми, який швидко розповсюджується, гірше піддається лікуванню, і має невеликий відсоток одужання загалом», – зазначила гематолог Центру Оксана Воробель.

Шлях до одужання був складним і для медиків Центру.

«Без перебільшення можу сказати, що з нею працювала уся команда Центру. Упродовж перших двох місяців нам щодня доводилось виборювати життя дитини. Працювали усі підрозділи лікарні, ми постійно обговорювали хід лікування у широкому колі фахівців, застосовували різні підходи, проводили перманентну діагностику та лабораторні дослідження. Дівчинка потребувала постійної допомоги реаніматологів, трансфузіологів, кардіологів, хірургів, інших фахівців. Напевно, немає у лікарні спеціаліста, який би не долучився до порятунку Даніели. З труднощами та ускладненнями, які загрожували життю дівчинки, нам вдалось провести заплановані усі 7 блоків хіміотерапії», – додає Оксана Воробель.

Після результатів ПЕТ-КТ по завершенню хіміотерапії вдалось трішки видихнути з полегшенням – хвороба відступила. Проте насторожував один із лімфовузлів, який міг загрожувати рецидивом. Після консультацій із закордонними онкогематологами у рамках проєкту #SAFERUkaine вирішили видалити його хірургічно. Подальша біопсія підтвердила правильність рішення – у вузлі знайшли поодинокі тіні атипових клітин.

У Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку ЗУСДМЦ Даніелу підготували до пересадки стовбурових клітин. Після трансплантації мама і донька у стерильному боксі провели п'ять тижнів. І зараз повертаються додому. 

Як зазначають у Центрі, досягнути успіху вдалось завдяки поєднанню кількох складових: багаторічному досвіду медиків, злагодженому мультидисциплінарному підходу та технологічним можливостям лікарні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ