Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські медики вдруге витягли чоловіка з того світу

48-річний Михайло був при смерті двічі. Спершу, коли потрапив у жахливу ДТП. Вдруге, коли вже мав виписуватися з лікарні, а його кишківник раптово вразило вбивче запальне захворювання. Попри мізерні шанси на порятунок, спеціалісти лікарні святого Луки Першого медоб’єднання Львова змогли і вдруге витягнути чоловіка з того світу. Про це інформує ЛМР.
Фото: Лікарня святого Луки

48-річний Михайло Колісник з міста Новояворівськ, що на Львівщині. Рік тому з дружиною і трьома дітьми потрапили у ДТП. Під час розвороту в їхнє авто врізався інший легковик. Основний удар отримав Михайло. А його дружина і діти, завдяки паскам безпеки, відбулися травмами середньої важкості.

До лікарні святого Луки постраждалого доправили у важкому стані: крововилив у мозок, забій легень, переломи поперекового відділу хребта, тазу, великогомілкової кістки та ребер. Анестезіологи, травматологи та хірурги одразу забрали пацієнта в операційну. Спершу провели лапаротомію, тобто відкрили доступ до черевної порожнини, аби впевнитися, що там немає активної внутрішньої кровотечі. Далі – зіставили та зафіксували пошкоджені кістки.

Потім два тижні лікарі відділення анестезіології та інтенсивної терапії виходжували важкого пацієнта. І, коли здавалося, що небезпека вже позаду і Михайло наближається до виписки, його стан стрімко погіршився. Причиною став коліт і його найважче ускладнення – токсичний мегаколон. Це рідкісне та небезпечне для життя ускладнення запального захворювання кишківника. Воно викликає патологічне розширення товстої кишки, непрохідність та може призвести до органної недостатності і сепсису.

Стан пацієнта був украй важкий. Шанси вижити були мінімальні – 1 зі 100. Лікарі терміново почали оперувати Михайла. Хірурги видалили частину товстої кишки та сформували стому – штучний отвір у черевній порожнині з виведеною назовні кишкою. Однак після цієї операції стан пацієнта покращився ненадовго, септичні процеси тривали далі. Тож лікарі виконали повторну резекцію, видаливши ще частину кишки та вивели нову стому.

Загалом під час двох втручань хірурги видалили Михайлові 90% товстого кишківника. А потім цілий місяць стан пацієнта стабілізовували анестезіологи, і таки вибороли йому життя. А за чотири місяці після втручання лікарі планово закрили стому.

За рік після потрапляння в ДТП Михайло прийшов до лікарів на плановий огляд. Чоловік не втомлюється дякувати лікарям, які двічі врятували йому життя.

«Зараз я прийшов сюди власними ногами, а тоді в реанімації думав, що не виживу. Виявилося, що в світі так багато добрих людей. Я дякую хірургам, травматологам і анестезіологам за те, що врятували моє життя. Дякую медсестрам та санітаркам, які щодня були біля мене і доглядали», - ділиться Михайло. 

А лікарі теж дуже радіють, що змогли виходити такого важкого пацієнта.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ