Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські медики витягнули з ока 3-річної дитини 10-сантиметрового гельмінта

У Львівському ОХМАТДИТі офтальмологи дістали з-під переднього відділу орбіти 3-річної дівчинки дирофілярію завдовжки понад 10 см.
фото - facebook.com/OHMATDYTLVIV

Про це інформують на офіційній сторінці медзакладу у фейсбуці.

У малечі з'явилася припухлість і свербіж очка, знизився зір, але лікування не давало результатів і утворилася пухлинка. Окулісти медзакладу в операційній виявили, що у гранульомі під кон’юнктивою жив хробачок - гельмінт дирофілярія (Dirofilaria) довжиною понад 10 см.

"Dirofilaria, вона ж "зла нитка", найчастіше потрапляє в організм людини через комарів від собак, які є проміжною ланкою. Цікаво, що Львівщина не є ендемічною зоною для цього гельмінта, дирофілярія рідко зустрічається у дітей.

Дорослі гельмінти живуть під шкірою або слизовою оболонкою у будь-якій частині тіла, в очах це найчастіше повіки, очне яблуко, кон’юнктива. У місці, в якому оселився гельмінт, людина відчуває печію, свербіж, з’являється пухлинка завбільшки просяне зерно, яка  порушує функцію ока. Паразит поводиться дуже самовпевнено у тілі людини - може мігрувати на відстань до 30 см/добу!", - зазначають медики.

Проте у пацієнтки була тільки одна скарга - зниження зору і свербіж. Гельмінта видобули окулісти в умовах операційної мікрохірургічним пінцетом.

"Коли ми почали надрізати ту пухлинку в операційній, вона почала втікати від нас. Але ми швидко зорієнтувалися і встигли упіймати паразита за хвіст. Якби він втік у череп, то ми б не дістали його", - каже офтальмолог Всеволод Радомський.

У маленької пацієнтки повністю відновився зір і зникло запалення в місці, де оселилася "зла нитка", дівчинка вже вдома.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ