Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські нейрохірурги вперше самостійно провели операцію з пробудженням

Нейрохірурги лікарні святого Пантелеймона вперше самостійно провели втручання з пробудженням. Пацієнт 50 хвилин був у свідомості під час операції на мозку.

Пацієнт – 49-річний Олександр зі Львова. Торік у вересні він дізнався, що у його дружини рак. Тоді в чоловіка стався перший судомний напад. Гадав, що це через стрес, і всі сили спрямував на лікування дружини. Цьогоріч у лютому, коли син Олександра пішов на війну, знову були судомні напади по декілька разів у день. Крім судом, чоловік страждав від головного болю, порушення пам'яті та мовлення.

Як повідомляють в ЛМР, Олександр вирішив звернутися за допомогою до нейрохірургів лікарні святого Пантелеймона. Спеціалісти провели обстеження, зокрема, МРТ з контрастуванням, та виявили у мозку пацієнта пухлину, розміром 6 на 5 сантиметрів. Новоутворення вразило ліву лобно-скроневу частку, яка відповідає за мовлення, пам'ять та рухи. Пухлину потрібно було видаляти.

Аби знизити ризики і не задіти під час операції важливі ділянки мозку, нейрохірурги ухвалили рішення виконати операцію з пробудженням. AWAKE SURGERY – це операція, під час якої пацієнта будять перед безпосереднім видаленням пухлини. І цю частину втручання людина на операційному столі перебуває при тямі. Це необхідно для того, аби під час видалення утворення не пошкодити функціонально важливі структури мозку.

Все відбулося за участі великої мультидисциплінарної команди лікарів: хірургів, нейрофізіологів, анестезіологів та логопедів. На початку втручання Олександр перебував під наркозом. Опісля 50 хвилин чоловік перебував при свідомості та відповідав на контрольні запитання логопеда. Нейрохірурги тим часом обережно видалили пухлину. Їм вдалося уникнути пошкодження життєво важливих ділянок мозку.

Операція тривала три години та пройшла успішно. Вже на наступний день після втручання Олександра перевели з реанімації до звичайної палати. І вже на п’ятий день чоловік поїхав додому. Він безмежно вдячний лікарям за ювелірну роботу. Пухлини немає, як і судомних нападів. А його дружина поборола рак. Для повного щастя Олександрові не вистачає лише перемоги України та повернення сина з фронту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ