Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Львівські ортопеди прооперували 16-річну дівчину із рідкісним захворюванням

Ортопеди Центру дитячої медицини, лікарні “Охматдит” успішно прооперували 16-річну дівчину з Донецької області із рідкісним, генетичним захворюванням – камптодактилія.
Фото: ОХМАДИТ

Як повідомили на Facebook-сторінці Центр дитячої медицини. Лікарня "Охматдит", це захворювання характеризується формуванням прогресуючих деформацій пальців в міжфалангових суглобах обох кистей, які унеможливлюють виконання елементарних функцій кисті – згинання-розгинання пальців кисті, схват предметів різного розміру, а також зумовлюють косметичний дефект і болі та погіршують гігієнічний догляд за шкірою кисті – з’являються тріщини, пролежні, трофічні порушення.

Родина дівчинки з Донецької області. Коли у 2014 році почалася війна сімʼя була змушена переїхати жити до Одеси. Захворювання почало прогресувати, коли Луїзі було 10 років. Числені обстеження та консультації не дозволили на той час поставити правильний діагноз. Але деформації пальців обох кистей прогресували, почали деформуватися і пальці на стопах, тож мама Луїзи через інтернет і по відгуках знайшла нашу лікарню, спеціаліста Олександра Королькова та звернулася по допомогу.

Після онлайн консультації виставлений діагноз: камптодактилія. Відтак, опісля дівчинка приїхала з мамою на консультацію та обстеження до Львова.

“Це був наш останній шанс. У доньки Луїзи на згинах суглобів вже почало все гноїтися та утворювалися рани. Нам вже справді не було чого втрачати”, - розповіла мама дівчинки Олена.

Госпіталізація дитини вдало зівпала з черговим приїздом до Львова місії американських хірургів.

Під час виконання операції наші спеціалісти спільно з американським хірургом Ларрі Арнольдом (Larry Arnold) виконали корекцію не тільки найбільш деформованого пальця правої кисті, але й усунули деформацію всіх пальців цієї руки.

Опісля втручання Луїза пройшла курс реабілітації у Клініці реабілітації дітей, що у 2023 році відкрилася у Центрі дитячої медицини, лікарні “Охматдит”.

Надалі, через 1 місяць дитина була повторно госпіталізована і їй успішно проведена корекція деформацій пальців на лівій кисті та одночасно корекція деформацій на обох стопах.

“Такий комплексний етапний підхід дозволив не тільки усунути деформацію усіх наявних деформацій пальців кінцівок, але й провести курс повторної реабілітації упродовж 3 тижнів, так сказати, «не міняючи прописки», тобто у нашій же клініці, у тісній співпраці ортопедів та реабілітологів. Дане захворювання є складним та потребує постійних щоденних комплексних реабілітаційних заходів: розробка рухів у суглобах, індивідуальне ортезування, місцеве лікування гелями та компресами, бальнео та грязелікування, ерготерапія тощо, під контролем стану суглобів”, - розповів керівник Клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації, хірург Олександр Корольков.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ