Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Львівським учням прочитали лекцію про Голокост

21 листопада 2018 року в рамках заходів вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка Василь Кметь прочитав лекцію “Український Голокост: пам’ять буття, уроки майбутнього” для учнів Львівського художнього ліцею при ЛНАМ. Про це повідомили у прес-службі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка.

У своїй розповіді В. Кметь запропонував оригінальний погляд на трагедію, власні рефлексії “жнив скорботи”, які пережили українці, зокрема доповідач намагався простежити та проілюструвати картографічним матеріалом і документами справжню причину влаштованого геноциду українського народу. Причина страти голодом мільйонів українців полягає у світоглядних і ментальних відмінностях від імперського дискурсу, якому суперечила українська державна модель. Із давніх-давен на теренах проживання українського етносу закладалося підґрунтя та зароджувалися демократичні цінності. У самому центрі Європи творилася світоглядна модель, яку ми, сучасники, називаємо європейською. Ці відмінності та самоідентифікація нації і стали на перешкоді витворення тоталітарних міфологем, що були апологією засадничих ідей Й. Геббельса, але вже в радянській інтерпретації. 

Усвідомлення свого коріння, багатовікової традиції тоталітарній машині потрібно було знищити і стерти з людської пам’яті. Про важливість пам’яті говорив Є. Сверстюк: "Закласти камені пам’яті в основу – то біблійна мудрість. Пам’ять лежить в основі релігії, в основі культури. Людина також початок веде від слова "пам’ять". Кажуть: людина, яка багато пам’ятає і знає. Кажуть: громада, яка шанує традицію і свою історію. Кажуть: народ, який поважає і шанує свої святині. І, нарешті, нація, яка в людській спільноті має гідність і самоповагу". Саме тому на територіях, де гинули від голоду українці, відбувалось масове заселення російських переселенців. Тільки в жовтні 1933 року прибули перші 15000 родин для заселення безжально знелюднених українських теренів. В Україну приходив чужинець і відбирав право на життя, на ідентичність, на пам’ять. 

Під час лекції учні мали нагоду ознайомитись із матеріалами періодичних видань із фондів Наукової бібліотеки Франкового університету, на сторінках яких було відображено реакцію громадськості заходу України та країн закордоння. Наслідки геноциду та радянської політики проти українців сьогодні споглядаємо в результатах голосування громадян України на виборах різних рівнів, що проілюстрував і прокоментував В. Кметь. Певним чином, війна на сході України також є наслідком нищівної демографічної політики радянської влади. 

Директор Львівського художнього ліцею Оксана Малик закликала учнів берегти пам’ять і підтримати всеукраїнську акцію – запалити свічку скорботи за невинно убієнними. 

Вікторія Кметь, Наукова бібліотека ЛНУ ім. І. Франка

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ