Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львівський Форум видавців став знаковою подією усієї Східної Європи – Президент

Президент Петро Порошенко у Львові відкрив ювілейний 25-й Форум видавців. Вітаючи присутніх у Національному театрі опери і балету учасників та гостей Глава держави зазначив, що Форум вже став знаковою книговидавничою та загальнокультурною подією не лише України, а й всієї Східної Європи.

«25 років – досить поважний вік для літературного фестивалю, враховуючи, що час його становлення припав на період глибоких економічних і соціальних, спочатку криз, а потім перетворень, які переживала Україна за усі роки незалежності», - сказав Петро Порошенко.

Він назвав символічним місце проведення Форуму видавців, адже українське книговидання почалось ще у ХV столітті із відкриття перших друкарень саме у Львові. «З тих часів Львів став в Україні містом із широко відчиненими воротами для європейської культури», - зауважив Президент.   

Він підкреслив той факт, що незважаючи на досить тривалий час проведення Форум постійно розвивається. «Змінюється Україна, змінюється і ваш Форум. Цього року він оновився і став Book Forum Lviv. Це не просто нова назва -  це нова амбіція, заявка на створення активного культурного перехрестя у Центральній Європі. Це абсолютно прекрасно. Адже представлення книги – це завжди об’єднання людей», - сказав Глава держави.

Порошенко назвав важливою місією Форуму сприяння популяризації українських письменників та книговидавців. «Не менш важливо, що Форум утвердився як платформа української культури,  покликана популяризувати твори вітчизняних письменників та книговидавництва в нашій державі, а також репрезентувати Україну і українське в світі. Приємно, що з кожним роком книжковий ярмарок розширює рамки свого існування", - зазначив він.

Нагадаємо, упродовж 19-23 вересня 2018р. у місті Лева відбудеться найбільший книжковий, літературний, культурний захід України і Центрально-Східної Європи – 25-й Форум видавців, що цього річ стане ювілейним. 

Цього року Форум видавців став членом «Версополіс» – престижної всеєвропейської поетичної платформи, яка популяризує молоду поезію та об’єднує 13 фестивалів з 13 країн Європи: Словенії, Словаччини, Македонії, Хорватії, Великої Британії, Бельгії, Італії, Польщі, Франції, Німеччини, Австралії, Швеції та Литви.

На цій платформі Форум представлятиме Україну. Це важливий крок для культурної дипломатії та величезний крок для молодих авторів, адже їхня творчість буде видана різними європейськими мовами за кордоном. Молоді поети з Хорватії, Великої Британії, Італії, Данії відвідають 25 Форум видавців.

Цьогоріч участь у заході беруть близько 250 видавництв і книготорговельних організацій, понад 1500 авторів, інтелектуалів, художників та культурних діячів з України та інших країн світу.

Спеціальні гості Форуму: Марсі Шор (США), Енн Епплбом (США), Фредерік Беґбеде (Франція), Генрі Марш (Велика Британія), Кейт Фокс (Велика Британія), Яцек Дукай (Польща), Пітер Воттс (Канада), Януш Леон Вишневський (Польща), Мухарем Баздуль (Боснія), Оксана Забужко, Сергій Жадан.

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ