Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський історичний музей має отримати статус «національний» – ініціатива ЛОР

У зв'язку із відзначенням 130-річчя з дня заснування Львівського історичного музею, постійна комісія з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради ініціює процедуру надання музею статусу “національний”.
Фото Олена Ляхович

21  лютого депутати напрацювали проєкт звернення до Президента України, Кабінету Міністрів та Міністерства культури та інформаційної політики України.

Львівський історичний музей, що налічує понад 370 тис. музейних експонатів, є однією з найстаріших та найбагатших культурних установ України. Його історія веде свій початок з кінця XIX століття, і з того часу він став визнаним центром наукових та культурних досліджень.

У зверненні до державних органів влади, члени комісії акцентують на вагомому внеску музею в збереження культурної спадщини, його активну наукову роботу та високу відвідуваність. Також, відзначено, що Львівський історичний музей виконує важливу роль як національний центр у збереженні і популяризації історії України.

Варто зауважити, у 2022 році музей став прихистком для пам’яток з інших музеїв України, що були під загрозою знищення російськими окупантами. Зокрема, наголошується, що Львівський історичний музей став важливим об'єктом для збереження національної спадщини та осередком національно-патріотичного виховання в умовах війни.

“1 січня, росія цілеспрямовано знищила одну з експозицій – Історико-меморіальний музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича, влучивши “шахедами” в будинок, останню штаб-квартиру легендарного командувача УПА. Тому, надання статусу “національний” комунальному закладу Львівської обласної ради “Львівський історичний музей” буде гідною відповіддю російському агресору і свідченням незламності українського духу. Підкреслить його вагомий внесок у культурний розвиток України як внутрішньо, так і на міжнародному рівні”, - наголошує голова постійної комісії Святослав Шеремета.

Також, представники депутатського корпусу напрацювали проєкт рішення щодо вшанування пам`яті українців, які постраждали внаслідок депортації з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини у 1944 - 1951 роках та ознайомилися з діяльністю комунального закладу Львівської обласної ради  «Навчально-методичний центр культури і мистецтв Львівщини».

Окремо, в ході розгляду звернення трудового колективу Львівського палацу мистецтв, щодо кандидатури на призначення виконувача обов’язків генерального директора комунального закладу, постійна комісія рекомендувала управлінню майном обласної ради розпочати процедуру оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ