Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський медуніверситет отримав можливість реалізувати амбітні проєкти

До переліку національних контактних пунктів програми ЄС «Горизонт Європа», який сформувало Міністерство освіти і науки України, увійшов Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького. Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Виш представлений в напрямку «Охорона здоровʼя» Центром молекулярного дизайну, досліджень лікарських засобів та біологічно-активних сполук.

«Національні контактні пункти створені, щоб стимулювати участь українських установ та організацій у програмах «Горизонт Європа» та «Євратом». Це, своєю чергою, сприятиме залученню європейських грантів та посиленню науково-дослідницького та інноваційного потенціалу областей. Дуже важливо для нас скористатися цією можливістю, – розповіла директорка департаменту міжнародного співробітництва ЛОВА Ірина Бутинець. - Львівська ОВА та Агенція регіонального розвитку, зі свого боку, братимуть активну участь в координації зусиль для написання заявок, пошуку партнерів та здійсненні інших кроків для успішного проходження наших проєктів. Наша спільна мета – залучити в область якомога більше коштів на наукові дослідження».

Напередодні представники Львівської ОВА, медуніверситету та Агенції регіонального розвитку зустрілися, щоб обговорити шляхи ефективного використання цієї можливості та залучення максимальної кількості грантів до Львівської області.

Як розповів професор Роман Лесик, який керує Центром молекулярного дизайну, досліджень лікарських засобів та біологічно-активних сполук, статус одного з національних контактних пунктів  програми ЄС «Горизонт Європа» відкриває й інші перспективи. Це залучення до співпраці наукових консорціумів та неакадемічних установ – лікувальних закладів та фармацевтичних спільнот. Також це можливість співпрацювати з провідними науковими командами Європи, отримувати доступ до найсучасніших лабораторій та обладнання.

Зараз триває активна робота  Центру над заявкою на  грант разом з колегами із Франції та Польщі. Мета проєкту – створення наукового хабу для розробки нових молекул як потенційних лікарських засобів проти онкологічних хвороб, а також вірусних захворювань, туберкульозу, епілепсії, африканського трипаносомозу (сонної хвороби).

«Цей грант для нас дуже важливий, бо дасть можливість не лише отримати значні фінансові ресурси, але й суттєво посилити наш науковий потенціал, налагодити тісну співпрацю з видатними європейськими науковими спільнотами. Наш французький партнер, інститут Гюстава Руссі, здобув всесвітнє визнання завдяки своїм революційним розробкам у сфері лікування раку, – розповів професор Лесик. –  Сподіваємося, разом з його фахівцями зможемо зробити значний внесок у розвиток фармації та медицини».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ