Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський ветеринарний університет відвідала Генконсул Республіки Польща

Львівський ветеринарний університет відвідала Генеральний Консул Республіки Польща. Про це повідомляє пресслужба ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького.

Під час розмови з польською дипломаткою обговорювали результати реалізації проєкту VetHeritage та проєкту «Інноваційний підхід до історичної спадщини: наукова спадщина ветеринарної медицини українсько-польського пограниччя», що виконувався у межах Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020. Також були окреслені напрями подальшої співпраці науковців Університету з польськими колегами-ветеринарами.

Модератором зустрічі стала координатор проєкту зі сторони ЛНУВМБТ імені С. З. Ґжицького, доцент Алла Винярська. У розмові також взяли участь професор Антон Гамота, представник загальнопольської Палати лікарів ветеринарної медицини (ПЛВМ РП), доктор ветеринарних наук Мірослав Каліцкі та віцепрезидент Вармінсько-Мазурської Палати лікарів ветеринарної медицини Польщі Збігнєв Врублєвські.

Як зазначив в. о. ректора ЛНУВМБ імені С. З. Ґжицького, професор Іван Парубчак, сьогодні співпраця між науковцями України та Польщі є зразковою в усіх відношеннях. І її треба лише поглиблювати та розвивати заради спільного європейського майбутнього обох народів, заради безпеки, в т. ч. і продовольчої, заради перемоги України у війні з росією.

«Наші вороги завжди хотіли нас пересварити. Але сьогоднішні реалії чітко доводять, що саме в українсько-польській співпраці та поєднанні – ключ до стабільності та добросусідського існування не лише обох наших держав, а й усієї Східної Європи. Лише разом можемо перемогти нашого спільного історичного ворога. Великий акцент у нашій співпраці мусить бути і на гуманітарну складову. Я дякую нашим колегам з Польщі за успішну реалізацію багатьох спільних проєктів зі збереження історичної пам’яті, за постійну матеріально-технічну допомогу, за можливість стажувань наших викладачів, аспірантів та студентів в університетах Республіки Польща. Без минулого немає майбутнього. Пам’ятаймо про нашу історію, робімо висновки, не повторюймо помилок та будуймо наше спільне, реально добросусідське майбутнє», – наголосив в. о. ректора ЛНУВМБ, професор Іван Парубчак.

Натомість пані Генеральний Консул РП відзначила значущість постійного спілкування між ученими обох країн, бо саме наукова еліта та інтелігенція визначають вектор розвитку своїх суспільств.

«Я вдячна за співпрацю, яку інтенсивно провадить Львівський національний університет ветеринарної медицини зі своїми колегами з Польщі. Для нас збереження пам’яті про Академію ветеринарної медицини у Львові є надзвичайно важливим аспектом. Бачу, як багато ви для цього робите. Побажаю усій академічні спільноті вашого Університету лише доброго розвитку, а усьому Українському народові перемоги у війні з росією та якомога швидшого повернення до мирного життя. Польща допомагає та постійно буде допомагати Україні робити все заради цього», – наголосила пані Еліза Дзвонкєвіч.

Доцент Алла Винярська детально розповіла присутнім про реалізацію зазначених проєктів. Завдяки закупленій техніці вдалося відсканувати тисячі сторінок архівних документів, які тепер доступні для широкого загалу. В Університеті зберігається найбільша колекція старих фотографій на склі. Усю цю історично-наукову спадщину вдалося зберегти від забуття.

Дуже активно розвивається співпраця з Палатою лікарів ветеринарної медицини Польщі. Завдячуючи їхній активній позиції російську делегацію виключили з FVE (Європейська федерація ветеринарних лікарів). Члени Палати ветеринарних лікарів Польщі з початком війни активно приймали своїх колег-біженців з України у своїх родинах та забезпечували роботою. Також польські ветеринари закупили мікроавтобус для перевезення ветеринарних лікарів та невеликих вантажів по Україні. Перші пів року війни це була велика допомога. Зі Львова на схід возили гуманітарну допомогу, а до Львова людей. Окрім того, забезпечили ветеринарними аптечками українських лікарів ветеринарної медицини на сході та півдні України. Завдяки цьому надавалася допомога тваринам у цих регіонах, простерелізовано та прочіповано понад 700 домашніх тварин.

Пан Мірослав Каліцкі вручив в. о. ректора ЛНУВМБ імені С. З. Ґжицького, професору Іванові Парубчаку подячного листа від імені голови Палати лікарів ветеринарної медицини Польщі Марека Масталєрека. У документі відзначено багаторічну плідну співпрацю нашого Університету зі спільнотою польських ветеринарних лікарів. Висловлено ідею створення музею історії розвитку ветеринарної медицини у Львові, який має усі шанси стати туристичною атракцією Львова.

Від імені Палати лікарів ветеринарної медицини Польщі Збігнєв Врублєвські вручив Аллі Винярській відзнаку ПЛВМ РП за багаторічну діяльність з налагодження співпраці між ветеринарами Польщі та України. За усю історію існування професійної організації польських ветеринарних лікарів таку нагороду отримало лише четверо іноземців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ