Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів‘ян закликають стати донорами: де можна здати кров

Напередодні Всесвітнього дня донора крові, лікарі у Львові вкотре закликають ділитися своєю кров'ю з тими, хто її потребує. Лише одна донація може врятувати три життя. Потреба у крові та її компонентах є завжди, але зараз, під час війни, ця потреба значно зросла і є постійною. Про це повідомили у ЛМР.

«Потреба у донорській крові для лікування пацієнтів з важкими захворюваннями чи травмами була завжди. Проте зараз, в умовах війни, ця потреба збільшилась в рази, бо наші лікарі постійно лікують пацієнтів з різними пораненнями і мінно-вибуховими травмами. Тому без перебільшення, донорська кров рятує життя, з її допомогою лікарі рятують життя тих, хто часом є на межі життя і смерті. Тому закликаємо людей приходити, реєструватися і робити донації крові», – каже Юрій Кобецький, керівник Центру крові Першого медичного об‘єднання Львова.

Донором крові може бути кожна здорова людина у віці від 18 до 60 років, яка не має медичних та соціальних протипоказань.

Здавати кров – безпечно і навіть корисно, кажуть медики. Адже це сприяє самовідновленню організму та профілактиці серцево-судинних захворювань.

В організмі людини міститься, в середньому, близько 5 літрів крові, а під час донації беруть 450 мл, причому це так звана рідка частина крові – плазма, яка відновлюється протягом 18-20 годин. Жінкам спеціалісти радять здавати кров 5 разів на рік, чоловікам – 6.

Найчастіше здають цільну кров – її беруть із вени на руці. Але можна здавати і компоненти крові – плазму чи тромбоцити. 

Здати кров у кров у Львові можна за такими адресами:  

– Центр крові Першого медичного об’єднання Львова (вул. Миколайчука, 9); контактний телефон: 0 800 333 003;

– Львівський обласний центр служби крові (вул. Пекарська, 65), контактний телефон: 0322756405;

– Мобільний центр крові (щоразу змінює локацію – для зручності мешканців). Цього разу – 14 червня, буде на площі Ринок, 1, з 09:00 до 12:00, зареєструватися й обрати зручний для себе час можна за посиланням.  

Як правильно підготуватися до здачі крові та чи немає у вас абсолютних або тимчасових протипоказань – читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ