Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів’яни просять у експертів ЮНЕСКО та ІКОМОС врятувати Цитадель від готелю-монстра

Громадська організація «Гармонія та порядок» сьогодні, 4 березня передала відкритий лист Г.Каспарі (ІКОМОС) та П.Штрассеру (ЮНЕСКО), які зараз перебувають з офіційним візитом у Львові та оцінюють стан збереження львівського історичного середовища, занесеного до списку ЮНЕСКО. Зміст листа – обурення громадськості, щодо подальшої забудови львівської Цитаделі, – повідомила прес-служба ГО «Гармонія та порядок».

 

Зміст листа:

 

Шановні панове Каспарі та Страссер!

 

28.08.2009 р. виконавчим комітетом Львівської міської ради було прийняте рішення № 677 "Про організацію департаментом містобудування спільно з ТзОВ «Інвестбуд» міжнародного архітектурного відкритого конкурсу «Проект конгрес-готелю з багатофункціональним конференц-залом та підземними паркінгами на території історико-культурного ландшафтного комплексу "Цитадель" у м. Львові»".

 

На думку багатьох експертів, пропоноване владою міста втручання в історичний ареал Львова становить загрозу як для об’єкта культурної спадщини національного значення – історико-культурного ландшафтного комплексу "Цитадель", так і для території історичної забудови, внесеної до світової спадщини ЮНЕСКО. Адже львівська цитадель площею майже 30 гектарів розташована на горі, що є однією з ландшафтних домінант Львова і має унікальне природне, історичне та рекреаційне значення. А будівництво на цій – прилеглій до "зони ЮНЕСКО" території – багатоповерхового конгрес-готелю серед старовинних оборонних мурів створить нову архітектурну домінанту. І ця домінанта візуально переважатиме гору Високий Замок, що є найбільшою ландшафтною домінантою нашого міста та яка входить до території історичної забудови, внесеної до світової спадщини ЮНЕСКО.

 

ТзОВ "Інвестбуд" через Львівську міську раду під виглядом регенерації території історико-культурного ландшафтного комплексу "Цитадель" намагається проштовхнути ідею побудови в самому центрі фортифікаційного комплексу на верхів'ї гори багатоповерхового конгрес-готелю з оглядовим майданчиком, розважальним комплексом, паркінгом на 1 260 машин, концертним залом на 1 500 місць, фестивальним полем, підземним фунікулером і грандіозними сходами на кшталт тих, що є в Одесі. Про жодну реальну регенерацію історико-культурного ландшафтного комплексу "Цитадель" не йдеться, оскільки у плани інвестора входить забудова території, а не її відновлення до первісного вигляду.

 

Ще 22.07.2009 р. у Львівській міськраді відбулися громадські слухання проекту конгрес-готелю на Цитаделі, де лунало чимало голосів проти наруги над пам’яткою та пам’яттю закатованих у розміщеному на її території німецькому концтаборі військовополонених, в якому у 40-их рр. ХХ ст. було закатовано близько 200 тис. полонених. А 18.09.2009 р. під час дискусійного форуму "Проблеми збереження та розвитку території ландшафтно-архітектурної пам’ятки «Цитадель»" активна частина громади Львова висловилася за створення під патронатом Президента України історико-архітектурного музею "Львівська Цитадель" із закріпленням за ним земельної ділянки, на котрій розташована ця пам’ятка, а також за занесення історико-культурного ландшафтного комплексу "Цитадель" до Державного реєстру національного культурного надбання України як пам'ятки національного значення.

 

Здобувши відповідний статус у ЮНЕСКО, місто Львів здобуло і світове визнання. А це означає, зокрема, що місто перейняло на себе інтернаціональну відповідальність за збереження об’єктів культурної спадщини як у межах території історичної забудови, внесеної до світової спадщини ЮНЕСКО, так і на прилеглій до неї території, у тому числі історико-культурного ландшафтного комплексу "Цитадель".

 

З огляду на все це, просимо Вас, шановні панове:

 

Протягом перебування у Львові поцікавитися планом згаданого інвестора та влади міста з так званої "регенерації" історико-культурного ландшафтного комплексу "Цитадель" шляхом його знищення багатоповерховою архітектурною домінантою конгрес-готелю, яка внесе дисгармонію у територію історичної забудови Львова, включену до світової спадщини ЮНЕСКО, а також у весь історичний ареал нашого міста.

 

З отриманих даних зробити належні висновки, про які письмово повідомити заявника на адресу, вказану на бланку нашої організації.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ