Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Литва вийде з Конвенції щодо касетних боєприпасів

Сейм Литви на засіданні 18 липня ухвалив рішення денонсувати Конвенцію щодо касетних боєприпасів, яка забороняє їхнє застосування

За це проголосували 103 члени сейму, проти – 1, ще чотири депутати утрималися, пише Delfi.

Після виходу Литви з цієї міжнародної угоди більше не залишається обмежень на закупівлю, накопичення, а в разі війни й застосування касетних боєприпасів.

Один з ініціаторів питання, міністр оборони Лаурінас Кащюнас, стверджує, що до виходу з конвенції спонукала зміна геополітичної ситуації.

"Такі конвенції вагомі, коли всі країни їх дотримуються. У цьому випадку проблема в тому, що Російська Федерація, яка здійснює агресію проти України й має імперіалістичні амбіції, не дотримується цих правил", - сказав урядовець.

"Тоді, коли ми ратифікували цю конвенцію і приєдналися до неї, була інша епоха. Тепер усе набагато складніше. Тому було б дуже неправильно, якби держава, готуючись до своєї оборони, одразу сказала, які потужності вона не використовуватиме для своєї оборони", - додав він.

Дискусії щодо виходу Литви з підписаної в Осло конвенції, яка забороняє застосування касетних боєприпасів, виникли ще влітку минулого року.

Литва ратифікувала Конвенцію щодо касетних боєприпасів у 2010 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ